Home

Achtergrond

Aandelen kunstmestconcerns omhoog

De bedrijfsresultaten van K+S zijn al langere tijd nog niet om over naar huis te schrijven, maar het aandeel van de Duitse kunstmestgigant steeg de afgelopen week.

De oorzaak lag in hernieuwd optimisme over de markt voor kali, een belangrijke meststof die onder meer de wortels van planten versterkt. K+S is de grootste West-Europese producent van kali.

De markt voor kali stortte de afgelopen jaren in. Ook dit jaar liggen prijzen weer tientallen procenten lager dan een jaar geleden. Maar er is hoop: de Chinezen en Indiërs sluiten na een relatief lange afwezigheid weer contracten en het zijn juist China en India die de markt bepalen. K+S-concurrent PotashCorp zei onlangs daarom een opleving te verwachten.

Het aandeel kwam woensdag in Frankfurt uit op €19,85 en dat is het hoogste niveau sinds midden juli. Donderdag was het over met de opmars en zakte het aandeel weer in. K+S maakte bekend voor het hele jaar te rekenen op een operationeel resultaat van €200 miljoen tot €300 miljoen, tegen €782 miljoen een jaar eerder. Het valt beleggers vies tegen.

Yara snijdt in kosten

Yara zag de beurskoers ten opzichte van een week eerder 4,5% oplopen. De Noorse kunstmestgigant maakt anders dan K+S vooral stikstofkunstmest. Het afgelopen kwartaal liep de winst ondanks een lagere omzet op. Investeerders reageren wellicht ook opgetogen dat de Noren een zeer ambitieus kostenbesparingsplan inzetten.

Het plan moet ertoe leiden dat vanaf 2020 circa $500 miljoen per jaar wordt bespaard. Dat betekent dat de totale kosten zo’n 4,5% worden verlaagd. Een dergelijk agressief besparingsbeleid is bij Yara, dat nog goeddeels onder controle van de Noorse overheid staat, zeldzaam.

Analisten blijven voorzichtig met hogere koersdoelen en koopadviezen. Het bedrijf werkt voorlopig nog tegen matige kunstmestprijzen. De prijzen voor ureum trekken voorzichtig aan, maar de graanprijs is na een opleving weer ingezakt. Wat Yara in elk geval kan helpen, is de verwachte waardestijging van de dollar versus de Noorse kroon, en de lage aardgasprijs.

Aardgas is een belangrijke factor in de totale kostprijs in de stikstofmarkt. De Noorse analisten van Norne Securities blijven klanten adviseren de aandelen te verkopen en hanteert een koersdoel van 250 kronen, waar de koers nu net boven 280 kronen ligt.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Yara en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerder Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.