Home

Achtergrond

Rabobank: goedkoop EIB-geld voor bedrijven

Rabobank en diens leasebedrijf De Lage Landen (DLL) gaan €400 miljoen aan ‘goedkoop’ krediet van de Europese Investeringsbank (EIB) wegzetten.

De helft van het geld wordt als krediet ingezet en de andere helft voor lease. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, krijgen een rentekorting tot 0,90%.

Het geld komt bovenop de €100 miljoen die de EIB eerder ter beschikking stelde aan Rabobank voor ‘impact-leningen’ voor duurzame investeringen van mkb-bedrijven. Voor de nieuwe tranche komen bedrijven in aanmerking die minder dan 3.000 medewerkers hebben. De totale investering mag niet meer dan €25 miljoen bedragen.

'Extra ruggensteun om te investeren'

De EIB financiert nooit meer dan 50% van een project. Het project moet bovendien niet door de reguliere banken alleen te financieren zijn, zoals een investering in een nieuwe innovatie waarvan het rendement nog niet zeker is. Normaliter zet de EIB €2 miljard tot €2,5 miljard in de Nederlandse markt, met behulp van de Nederlandse banken.

"Nu de Nederlandse economie zich herstelt en het ondernemersvertrouwen groeit, kan het mkb en grootbedrijf een extra ruggensteun om te investeren goed gebruiken", zegt Jan van Nieuwenhuizen, lid van de raad van bestuur van Rabobank. In 2015 leidde €100 miljoen aan EIB-krediet tot bijna het drievoudige aan investeringen.

Trekkers en windmolens leasen via DLL

DLL is een dochterbedrijf van Rabobank. Via het leasebedrijf kunnen boeren onder meer trekkers en windmolens leasen. Bij leasen schaft de leasemaatschappij het product aan om deze tegen een vergoeding ter beschikking te stellen aan de leasende partij, die vaak het recht krijgt het product aan het einde van de leaseperiode te kopen.

Volgens de EIB maken vooral boeren gebruik van EIB-geld voor lease.

Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht.<br /><em>Foto: ANP </em>
Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht.
Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.