Home

Achtergrond

Pond trekt na Brexit-schok weer wat aan

Wacht met publicatie tot 2 grafieken binnen zijn: Euribor-rente (zelf opzoeken in LF) en wisselkoers (via John)

Het Britse pond is licht opgekrabbeld nadat de Conservatieve Partij Theresa May verkoos tot nieuwe premier. Het pond steeg ten opzichte van de euro ongeveer 2,5% in waarde. Ook tegenover de dollar werd het pond weer wat meer waard. Het pond staat nog wel fors in de min in vergelijk met de koers van voor de Brexit.

May staat bekend als een ervaren en competente politicus en een stevige onderhandelaar. Dat laatste is cruciaal want de Britse regering zal de komende tijd vermoedelijk onderhandelingen starten over de voorwaarden voor het Britse vertrek uit de EU. Doel van de Britten is zoveel mogelijk toegang te houden tot de interne markt.

De nieuwe Britse premier Theresa May.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
De nieuwe Britse premier Theresa May.

Foto: ANP

Tijdelijke opleving

De opleving van het pond kan volgens ABN Amro goed tijdelijk zijn. Het Verenigd Koninkrijk lijkt volgens Nick Kounis van ABN’s economisch bureau richting een recessie te bewegen. In juni is de economie gekrompen, het consumentenvertrouwen liet in juni de sterkste maandelijkse krimp zien sinds december 1994. De Lloyds Business-barometer die het vertrouwen van zakenmensen meet staat op de laagste stand sinds december 2011.

Euribor schommelt rond -0,29%

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden schommelt nog steeds vlakbij -0,29%. De kans dat het rentetarief, vaak referentie bij leningen, verder onder druk komt, lijkt groot. De Europese Centrale Bank en de Bank of England staan standby hun monetaire beleid verder te verruimen. Dat betekent ook dat de euro verder onder druk kan komen.

Voor de lange termijn ontwikkeling van de rente wordt vooral gekeken naar staatsobligaties. De rentes op staatsleningen dalen nog steeds. De 10-jaars rente in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, het VK en Australië bereikte de afgelopen periode een nieuw dieptepunt. De club van landen met een negatieve rente is gegroeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.