Home

Achtergrond

Olieprijs terug op normaal niveau

De olieprijzen liggen op koers voor de sterkste daling in bijna vijf maanden.

De prijzen staan onder druk door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie en de gevolgen van de Brexit, terwijl het aanbod op de oliemarkt ruim blijft.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) stond in New York 4,3% lager op $46,88 en Brentolie zakte dinsdag het sterkst naar $47,77. Maandag kostte een vat nog $50,15. De productie van oliekartel Opec is in juni gestegen, door een hogere productie in Saudi-Arabië, Libië en Nigeria. Verder zorgt de sterkere dollar voor druk op de prijzen, omdat olie dan duurder wordt voor handelaren met andere valuta. Toch steeg woensdag de olieprijs alweer. Behr sloot af met $48,34 per vat. Medio donderdag noteerde de beurs $49,23 voor een vat Noordzeeolie.

Langetermijnprijs elektriciteit gedaald

De langetermijnprijs van elektriciteit daalde afgelopen week als gevolg van een verdere daling van CO2-prijzen naar het laagste punt in twee jaar. De prijs van kolen steeg echter hard, waardoor de elektriciteitsprijzen op de Duitse markt omhoog gaan. Dit zorgt ook voor een stijging van de Nederlandse prijzen. De dagprijs zal naar verwachting stabiel blijven. Dit komt doordat er meer productie is van met name zonne-energie. APX noteerde donderdag een gedaalde dagprijs van €38,57. Dit is een gemiddelde piekprijs.

Gasprijs omhoog

De gasprijs stijgt daarentegen. Volgens marktanalisten van Nuon wordt de komende periode meer LNG geïmporteerd door Noorwest-Europa. Dit extra aanbod vertaalt zich nog niet in de dalende gasprijzen. Integendeel dus. TTF noteerde donderdag €0,165 voor 2017 en €0,169 voor 2018.

Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week een dieselprijs van €85,10 bij een minimale afname van 4.000 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.