Home

Achtergrond

Olieprijs daalt weer

De olieprijs daalde woensdag naar $46,20 per vat van 159 liter Noordzeeolie. Die daling is eind vorige week al ingezet en zette dus door.

Reden hiervoor is het grote aanbod olie en de grote voorraden. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) meldde woensdag dat de olieproductie van de landen in het Midden-Oosten op een recordniveau ligt, terwijl in de Verenigde Staten de productie omlaag gaat. De productie in het Midden-Oosten lag in juni voor de derde maand op rij op meer dan 31 miljoen vaten per dag. In Saudi-Arabië bereikte de productie vorige maand bijna een recordniveau van 10,55 miljoen vaten, terwijl Iran meer blijft oppompen sinds het wegvallen van de sancties tegen het land, aldus het ANP. In de VS zakte de dagelijkse productie juist met 140.000 vaten naar 12,45 miljoen vaten per dag.

Het IEA hield verder zijn prognoses voor de vraag en het aanbod op de oliemarkt vrijwel onveranderd en meldde dat de herbalancering van de markt doorgaat. Wel blijven de voorraden op een zeer hoog niveau, meldde het agentschap nog.

Farmers4all noteerde donderdag een dieselprijs van 82,9 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Gasprijs stijgt licht

TTF noteerde voor gas medio donderdag een contractprijs 2017 van 16,3 cent en contractprijs 2018 16,7 cent. Handelsplatform ATG noteerde donderdag een dagprijs van 14 cent per kuub. De gasprijs is licht opwaarts in beweging. Marktanalysten van Nuon melden dat er problemen zijn met de gasopslagen in Engeland. Aanstaand zomers weer kan weer zorgen voor een prijsdaling op de dagmarkt.

APX noteerde een dagprijs van €35 voor piekuren (8-20 uur).

Of registreer je om te kunnen reageren.