Home

Achtergrond

Monsanto gewild na nieuw bod Bayer

Het aandeel Monsanto is ten opzichte van vorige week 6% in waarde gestegen. De slotkoers van $107,2 dollar op woensdag 20 juli was het hoogste niveau in bijna vier weken.

Het aandeel van de Amerikaanse maker van zaden en pesticiden schoot omhoog nadat Bayer zijn overnamebod verhoogde van $122 naar $125. Het is een premie van 40% op de slotkoers van 9 mei.

Monsanto wees later het bod opnieuw af omdat de prijs en financiële zekerheid niet voldoende zou zijn, wat weer tot een correctie leidde. Maar het aandeel veerde een tweede keer op na berichten dat één van de 20 grootste aandeelhouder van Monsanto een stemming over de kwestie eist, en een grote aandeelhouder van Bayer het idee van een vijandige overname opperde.

Monsanto-bestuur onder druk

Laatstgenoemde, Union Investment, ziet ook ruimte voor Bayer om haar bod te verhogen tot $135. Het huidige bod, 15,6 keer het verwachte bedrijfsresultaat (Ebitda) in het lopend boekjaar, zou nog conservatief zijn. Voor het bestuur van Monsanto zijn het spannende tijden. Het lijkt mordicus tegen een overname te zijn, maar komt onder toenemende druk te staan.

Toen Monsanto bood op Syngenta en het bestuur van Syngenta het bod afwees ontstond onrust onder aandeelhouders die hoog waren ingestapt met het overnamebod in hun hoofd. Het leidde tot het vertrek van de CEO van Syngenta en een alternatieve overname door het Chinese ChemChina. De premie op de beurskoers van vóór de overnamegeruchten moest toch ergens vandaan komen.

Nog geen reactie beursanalisten

Analisten reageren nog niet direct op de aanhoudende stroom berichten. Alleen Citi Group-analist J.P. Juvekar gaf recent een oordeel. Juvekar is neutraal en hanteert een koersdoel van $112. Concurrent-bank UBS was een maand geleden optimistischer, met een koopadvies en een koersdoel van $122.

Elders profiteert kaliconcern K+S op de beurs van de concurrentie. Het Wit-Russische Belaruskali sloot een contract met Chinese afnemers. De Chinezen bepalen zo ongeveer alleen de markt en kochten maanden later dan gewoon in. De prijs, toch nog zo’n $100 per ton minder dan een jaar eerder, viel mee. Bovendien ziet K+S concurrenten productie afschakelen wat de prijs van kali ten goede komt.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Syngenta en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.