Home

Achtergrond laatste update:30 jul 2016

'Liever betere smaak dan meer kilo’s geitenmelk'

Biologische geitenhouders en kaasmakers Ger Entjes en Ayla Groenveld in het Drentse Nooitgedacht hechten aan een uitmuntende smaak van hun zuivelproducten. Dat vinden ze belangrijker dan een hoge melkopbrengst.

Op de biologische geitenhouderij en kaasmakerij De Kruidenwei in Nooitgedacht (Dr.) leggen Ayla Groenveld en Ger Entjes de accenten net wat anders dan andere veehouders. Bij hen gaat het niet om de kilo’s melk, maar om de smaak. Of beter nog: ze willen dat hun bedrijf in balans is. Dat zie je aan de soortenrijkdom van planten in de wei, de vitaliteit van de melkgeiten en de smaak van de kazen. En het plezier waarmee Groenveld en Entjes hun bedrijf runnen.

Ger Entjes en Ayla Groenveld zetten zich in om zowel geiten te houden als mooie boerenkazen te maken. "Bij ons gaat het om de smaak. We hebben een ander doel dan een collega-veehouder die melkt om kilo's te maken en op basis daarvan wordt uitbetaald."</p>
<p><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Ger Entjes en Ayla Groenveld zetten zich in om zowel geiten te houden als mooie boerenkazen te maken. "Bij ons gaat het om de smaak. We hebben een ander doel dan een collega-veehouder die melkt om kilo's te maken en op basis daarvan wordt uitbetaald."

Foto: Mark Pasveer

Hoeveel melk produceren uw geiten?

“We zouden het echt niet weten. Dat komt omdat we alle melk zelf verwerken. Bij ons gaat het om de smaak. We hebben een ander doel dan een collega-veehouder die melkt om kilo’s te maken en op basis daarvan wordt uitbetaald.”

Waarom is smaak zo belangrijk?

“De afgelopen tien jaar hebben we ons bekwaamd in het produceren van biologische blauwschimmelkazen die zijn gemaakt van rauwe geitenmelk. We melken 135 melkgeiten en verwerken dit drie keer per week tot blauwschimmelkaas, verse geitenkaas en kwark. Op ons bedrijf hebben we voor de productie van de schimmelkazen naast de kaasmakerij een speciale ruimte ingericht die een grot simuleert: een constante temperatuur, vochtig en een beetje wind. Wij zijn de enigen in het land die dit type kaas van rauwe geitenmelk maken.”

Groenveld en Entjes hebben zich bekwaamd in het produceren van biologische blauwschimmelkazen die zijn gemaakt van rauwe geitenmelk.</p>
<p><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Groenveld en Entjes hebben zich bekwaamd in het produceren van biologische blauwschimmelkazen die zijn gemaakt van rauwe geitenmelk.

Foto: Mark Pasveer

Is daar markt voor?

“De geitenkaas is te koop in de boerderijwinkel, die drie dagen per week is geopend. Dat trekt een constante stroom bezoekers van een nabijgelegen vakantiepark. De vakantiegangers vormen een interessante inkomstenbron.

Aanvankelijk verkochten we onze producten zelf op markten. Dankzij de groei van andere afzetkanalen staan we nauwelijks zelf meer op de markten, maar doen anderen dat. Maar ook biologische groothandelaren, horecazaken en kaasspeciaalzaken nemen onze producten af. Daarnaast zijn er regionale winkels die rechtstreeks de kazen van ons bedrijf afnemen.”

Dat betekent een groei van de geitenstapel?

“Nee, sterker nog, we zijn met de geitenstapel gekrompen. Zo’n vijftien jaar geleden zijn we verhuisd naar dit bedrijf in Nooitgedacht. Op de top molken we 200 melkgeiten, maar dat was ons te veel. We zijn op vrijwillige basis weer ingekrompen en melken nu 135 geiten.”

Uw drive ligt niet bij een zo groot mogelijke melkplas?

“Het gaat ons inderdaad niet om het realiseren van topopbrengsten. We proberen zoveel mogelijk producten uit de dieren te halen. De melk wordt tot kaas of kwark verwerkt, jonge bokjes worden na enkele maanden geslacht en verkocht als geitenlamsvlees, de oudere geiten worden verwerkt tot worst. De geitenhuiden worden ook nog gelooid en of zo verkocht of verwerkt tot tassen.”

Bekijk ook de fotoreportage: Binnenkijken bij De Kruidenwei

Of registreer je om te kunnen reageren.