Home

Achtergrond

Koers AB Foods ondanks Brexit-zorgen omhoog

Na enkele wispelturige weken zijn beurskoersen de laatste dagen weer opgekrabbeld. Het lijkt tot beleggers door te dringen dat een ‘Brexit’ nog wel even op zich laat wachten.

Wellicht zijn beleggers ook opgelucht dat nu duidelijk is wie David Cameron opvolgt als premier. Het is de meer gematigde Theresa May geworden en dus niet de omstreden Boris Johnson.

AB Foods, de eigenaar van suikerverwerker British Sugar maar ook kledingzaak Primark, won sinds vorige week bijna 10% aan beurswaarde. De koers van AB Foods steeg vorige week donderdag bijna 9% in waarde nadat het bedrijf bekend maakte over het hele jaar winst te verwachten. Eerder werd uitgegaan van een verlies.

Profiteren van suikermarkt en zwak pond

De onderneming denkt te kunnen profiteren van een aantrekkende suikermarkt en het zwakke pond. Een zwakkere pond helpt de export en maakt dat resultaten in het buitenland in ponden hoger uitvallen. AB Foods realiseert de helft van zijn winst buiten het Verenigd Koninkrijk. Een zwakker pond maakt de inkoop van grondstoffen voor Primark wel duurder.

Niet iedereen is overtuigd. Voor de Franse zakenbank Société Générale is de Brexit aanleiding deze week zijn verwachtingen voor het aandeel AB Foods te verlagen. De bank adviseert niet meer het aandeel te verwerven. Wie al aandelen bezit, kan deze beter wel vasthouden in plaats van verkopen, aldus Société Générale, dat een koersdoel hanteert van 3150 pence.

Daarmee zien de Fransen nog steeds 11% opwaarts potentieel voor het aandeel, dat nu rond 28 pond beweegt. Goldman Sachs is minder optimistisch. De Amerikaanse zakenbank kwam deze week in een nieuwe analyse opnieuw tot het oordeel dat beleggers beter afscheid kunnen nemen van AB Foods, en tot een koersdoel van 24,75 pond.

Aandeel Fonterra kwakkelt

Het aandeel Fonterra kwakkelt ondertussen. De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie ziet volumes teruglopen terwijl de zuivelprijs weliswaar aantrekt, maar nog altijd ver achter ligt bij een jaar eerder. De onderneming zelf verklaarde deze week meer te kunnen exporteren naar Azië en Latijns-Amerika, maar het leverde slechts een beperkte opleving van de koers op.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Fonterra en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerder Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.