Home

Achtergrond 1 reactie

Kans renteverlaging ECB neemt toe

De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagt of meer schuldpapier gaat opkopen, neemt toe. De ECB streeft een inflatie na van onder maar vlak bij 2%. De huidige inflatie is ongeveer nul en volgens de meeste analisten loopt de inflatie voorlopig niet op.

De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagt of meer schuldpapier gaat opkopen, neemt toe. De ECB streeft een inflatie na van onder maar vlak bij 2%. De huidige inflatie is ongeveer nul en volgens de meeste analisten loopt de inflatie voorlopig niet op. De economie kwakkelt immers. De gevolgen van een ‘Brexit’ zullen niet positief zijn en de zorgen over de gezondheid van de Italiaanse banken nemen met de dag verder toe.

De kans blijft groter dat de ECB bij haar volgende beleidsronde in september haar heil zoekt in schuldpapier dan rente. De beleidsrente ligt met -0,40% historisch laag. Banken betalen niets als ze geld lenen bij de ECB en betalen een klein beetje als ze geld in Frankfurt stallen.

Wat de ECB ook doet, de ECB zal in elk geval de rente pas verhogen als de economie weer aantrekt en in het kielzog daarvan de inflatie. En linksom of rechtsom zal de waarde van de euro onder druk blijven staan. Deze week daalde de waarde van de euro alvast tot het laagste niveau sinds 10 maart. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden kan volgende week door de grens van -0,30% breken.

Eén reactie

  • bnieuwen

    Wat een onzin om nu te zeggen dat de gevolgen van een Brexit negatief zijn.
    De media roepen alleen maar na wat de EU ons wil doen geloven en dat is niets anders dan bangmakerij. Juist een Brexit geeft kansen op een nieuw beleid, nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. De Britten hebben niet alleen uit economische overwegingen gekozen voor een Brexit maar vooral als vlucht uit de diktatuur van de EU. Na de Pond-shock blijkt dat deze valuta alweer aan het herstellen is en de export van de Britten zal zeker niet gaan lijden door de Brexit. Laten we ophouden met dat stelletje klunzen uit Brussel achterna te lopen en te kiezen voor gezond verstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.