Home

Achtergrond

Gevolgen Turkse onrust voor Nederlandse agribusiness beperkt

De mislukte militaire coup in Turkije en diens nasleep lijkt de Nederlandse agribusiness nauwelijks te raken. Turkije is geen belangrijke afnemer en de Turkse munt is ondanks de onrust nog niet in vrije val geraakt.

De instabiliteit in Turkije lijkt geen groot gevaar voor de Nederlandse agribusiness. De sierteelt loopt nog de meeste risico’s. Markten reageren relatief rustig op de mislukte staatsgreep in Turkije en de daarop volgende grootschalige zuiveringen van het overheidsapparaat. De Nederlandse agribusiness becommentarieert de situatie liever niet on the record.

Nederland exporteerde vorig jaar voor €512 miljoen aan landbouwproducten naar Turkije, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat lijkt wellicht veel, maar de totale exportwaarde bedroeg meer dan €81,3 miljard en veel agrarische export naar Turkije heeft weinig met de Nederlandse landbouw te maken. De export omvat €97 miljoen aan koffie, thee, cacao en specerijen, €73 miljoen aan dranken en €70 miljoen aan tabaksproducten.

Kansen voor kalfsvlees op Turkse markt

De export van bloemen en planten bedroeg €100 miljoen. De export van groente en fruit was €28 miljoen waard. De export van zuivel en eieren samen bedraagt nog geen €13 miljoen. De vleesexport bedroeg €4,5 miljoen. Het zijn betrekkelijk kleine bedragen dus. Turkije is wel een groeimarkt. In de laatste 10 jaar is de export van Nederlandse landbouwproducten naar Turkije meer dan verdubbeld en de kalfsvleessector ziet er grote kansen.

De Nederlandse kalfsvleessector ziet kansen in Turkije.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De Nederlandse kalfsvleessector ziet kansen in Turkije.

Foto: Jan Willem Schouten

Enthousiasme over Turkse markt al geluwd

In de agribusiness wordt voorzichtig gereageerd op de coup, zo blijkt uit een rondgang. Vooralsnog is het land open voor zaken. De regering lijkt de coup te gebruiken om politieke tegenstanders uit te schakelen, maar tornt niet aan de principes van de markteconomie. Het enthousiasme over Turkije als groeimarkt was bovendien al geluwd omdat de Turkse economie al langer onder druk staat – door aanslagen, de vluchtelingenproblematiek en een conflict met Rusland.

De Turkse economie en handel wordt op diverse manieren geraakt. De binnenlandse munt is vanwege de coup beperkt in waarde gedaald. Een euro is nu 3,2 lira waard, net als voor de coup. Tegenover de Amerikaanse dollar, handelsmunt nummer één, is de lira circa 5 procent gedaald. Het wordt dus duurder voor de Turken om waar uit de eurozone of de Verenigde Staten te kopen.

{{foto,3}]

Nederland voert Turkse groente en fruit in

Het wordt andersom voor Nederlandse supermarkten goedkoper in Turkije in te kopen. Het land exporteert veel groente en fruit naar Nederland. Een deel wordt doorgevoerd naar Duitsland, België en andere omringende economieën. De export bestaat voor een heel groot deel - circa de helft - uit tomaten en daarnaast uit veel komkommer en ui.

Als de situatie verder escaleert, kan de economische groei in Turkije verder worden ondermijnd. Investeerders zullen hun geld elders naartoe brengen en de centrale bank zal gedwongen worden de rente verder te verlagen. Dat laatste kan een verdere verzwakking van de lira betekenen.

Foto

  • De Turkse economie en handel wordt op diverse manieren geraakt.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>

    De Turkse economie en handel wordt op diverse manieren geraakt.

    Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.