Home

Achtergrond

Europese Centrale Bank laat rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag 21 juli de rentetarieven in de eurozone ongewijzigd gelaten.

Banken blijven daarom precies 0% betalen wanneer ze geld lenen van de ECB. Als ze geld willen stallen bij de ECB, betalen ze 0,4%. De ECB liet ook andere maatregelen om economische groei aan te wakkeren ongewijzigd. Het blijft voor €80 miljard per maand aan schuldpapier opkopen.

Analist Nick Kounis ABN Amro denkt dat het goed mogelijk blijft dat de ECB in september het opkoopprogramma voor obligaties uitbreidt en verlengt. De inflatie blijft vooralsnog problematisch dichtbij nul. Prijzen stijgen dus niet en kunnen gezien de foutmarge bij de berekening in de praktijk dalen, met bijvoorbeeld als risico dat consumenten aankopen gaan uitstellen.

Euribor-rentetarief daalt verder

Geen verdere stimulans voor een daling van de rente dus. Maar het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden, vaak referentie bij leningen, daalde nog wel verder richting -0,3%. Algemeen wordt de ECB-depositorente van -0,4% als bodem gezien.

Aan het wisselkoersfront bleef de waarde van de euro tegenover de dollar en het pond zo goed als ongewijzigd. De politieke en sociale crisis in Turkije duwt wel de waarde van de Turkse lira ten opzichte van de euro bijna 4,5% omlaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.