Home

Achtergrond

‘Dankzij scholarship durf ik stappen te zetten’

Altijd al wilde Marije Klever kijken hoe het er in andere landen aan toe gaat. Het Nuffield Scholarship geeft haar die kans.

Een Nuffield Scholarship? Marije Klever (29) had er nog nooit van gehoord. Tot ze op Facebook een bericht voorbij zag komen: gezocht: melkveehouder die de wereld rond wil reizen. "Ik dacht meteen: dat ben ik! Want ik heb altijd al mijn blik willen verbreden door te kijken hoe het er in andere landen aan toe gaat.”

Marije runt in De Meern (Utrecht) een bedrijf met 100 melkkoeien, een maisdoolhof en eierverkoop aan huis. Toen ze de oproep zag, had ze eerst niet in de gaten wat precies de bedoeling was. Op de website van Nuffield las ze dat het een traject was van 1,5 jaar. "Verspreid over die periode zou je in totaal 6 weken in het buitenland verblijven. Maar je moest wel een plan hebben, iets dat je wilde bestuderen. Het was niet bedoeld als vakantie.”

Inzicht krijgen in internationale kringlopen

Marije besloot dat ze wilde uitzoeken hoe internationale kringlopen precies in elkaar zitten. "Ik krijg van mensen die hier voor het maisdoolhof komen, vaak de vraag waar mijn veevoer vandaan komt. Dat wist ik niet precies. Net zo goed als dat ik niet wist waar de melkfabriek met onze melk naartoe gaat. Ik zette al die vragen en gedachten op papier en stuurde het in. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek om mijn idee te komen toelichten. Het was best een pittig gesprek, ze wilden echt van de hoed en de rand weten. Eerst dacht ik: ik moet het nog zien, maar ik werd toch uitgekozen. Ik kreeg een beurs van €7.500, waarmee ik mijn reis kon betalen en op het bedrijf vervanging kon regelen voor als ik weg was.”

Marije onderzocht hoe kringlopen internationaal in elkaar steken. Op de foto is ze in Peru. Ze staat naast Ramon, een man die boeren hielp om samenwerkingsverbanden op te zetten.<br /><em>Foto: Marije Klever</em>
Marije onderzocht hoe kringlopen internationaal in elkaar steken. Op de foto is ze in Peru. Ze staat naast Ramon, een man die boeren hielp om samenwerkingsverbanden op te zetten.
Foto: Marije Klever

Anderen kijken met frisse blik

Vervolgens was het niet zo dat Nuffield haar aan de hand nam, ze moest zelf de contacten leggen in landen waar ze naartoe wilde. Wel mocht ze daarbij gebruikmaken van het netwerk van Nuffield. "Dat is een afspraak die je maakt. Ik mocht andere scholars benaderen en straks mag ik ook benaderd worden.”

Via die weg logeerde ze bij melkveehouders in Ierland, Italië, Brazilië en Peru. "Ze kijken met een frisse blik en vragen van alles. Waarom doe je iets, wat kost het en wat levert het op? Ze kijken soms heel anders naar situaties en dat kan mij óók weer op andere gedachten brengen. Zo ben ik in Ierland bij melkveehouders geweest die het maar vreemd vinden dat wij het hele jaar door koekalverij hebben. Zij plannen dat in het voorjaar, hebben even een flinke arbeidspiek en zijn er dan de rest van het jaar vanaf. Ik heb natuurlijk wel tegenargumenten waarom wij het hier anders doen, maar het is gewoon zinvol om van elkaar te horen hoe en waarom je iets doet. Het waren echt spiegelgesprekken.”

Begeleiding bij haar onderzoek is geen onderdeel van het scholarship. "Je bespreekt wel vooraf je plan van aanpak, je kunt daar ook hulp bij krijgen, maar je moet verder echt zelf de kar trekken.”

Een ‘life changing project’

In oktober loopt haar periode van 1,5 jaar af. "Ik had een beetje faalangst, want ik dacht dat ik met een heel wetenschappelijk onderbouwd rapport moest komen. Maar dat hoeft helemaal niet. Het gaat om je ervaringen, en dat je je ontwikkeld hebt, dat je uit je comfortzone bent gekomen en bent gegroeid.”

Is dat bij Marije gelukt? "Van tevoren zeiden ze: het is een life changing project. Naafloop ga je sowieso iets veranderen. Ik dacht als nuchtere Nederlander: doe niet zo overdreven. Maar het is wel zo. Mijn koeien kalven nu in blokken af, ik kies nog meer voor grondgebondenheid en ik wil de consument meer bij het bedrijf betrekken. Ik heb gezien dat het bij anderen ook werkt, dat maakt dat ik die stappen ook durf te zetten.”

Win een Nuffield scholarship

Wie boer(in) wil worden, maar thuis geen bedrijf heeft om over te nemen, kan meedoen aan de wedstrijd Boerderij de Opvolger. Ga naar boerderij.nl/opvolger voor meer informatie en om je aan te melden. De winnaar wint onder andere een Nuffield Scholarship.

Meld je aan voor Boerderij de Opvolger!

Of registreer je om te kunnen reageren.