Home

Achtergrond

Brits pond blijft in waarde dalen

Een week na de Britse keuze voor een vertrek uit de EU zijn markten nog altijd in verwarring. Beurskoersen zijn gestabiliseerd, maar het Britse pond sterling daalde deze week ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot het laagste niveau sinds ruim dertig jaar.

Tegenover de euro staat de munt op het laagste niveau sinds oktober 2013. Een euro is nu 85 pence waard. Het wordt voor de Britten dus snel duurder om producten uit de eurozone of de VS te importeren. Omdat grondstoffen als granen en soja op de wereldmarkt meestal in dollars worden afgerekend, kan de prijs van voedsel stijgen. Andersom worden de Britten goedkoper als leverancier. Hoewel de Britten in amper 60% van hun eigen behoefte aan varkensvlees kunnen voorzien, wordt gesproken over export naar China. De euro daalde na het Brexit-referendum ook ten opzichte van de dollar, maar is inmiddels gestabiliseerd.

De Brexit-zorgen ondermijnen niettemin de economische groei en naar verwachting zal niet alleen de Britse centrale bank ingrijpen, maar ook de Europese. Beleggers rennen, nog steeds op zoek naar zekerheid, naar staatsobligaties van sterke landen als Duitsland en Nederland, die nu soms zelfs geld toe krijgen als ze geld lenen. Dat betekent dat we voorlopig op een lage rente mogen rekenen. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden beweegt nu naar -0,30%.

Of registreer je om te kunnen reageren.