Home

Achtergrond laatste update:22 jul 2016

Boerenland als festivalterrein: waar let je op?

Evenementen op boerenland worden steeds populairder. Voor betrokken boeren is dat meer een kwestie van gunnen dan echt bijverdienen. Er komt wel veel bij kijken. Intussen neemt de animo om land uit te lenen zeker niet toe, vanwege de fosfaatregels.

Muziekfestivals, trekkertreks, dorpsfeesten, veekeuringen, motorcrossen. Op grote of op kleine schaal. Het is de laatste jaren drukker geworden op het boerenland. Boeren die grond verhuren zien steeds meer publiek op hun land. Dat brengt ook risico's met zich mee. Boerderij zet een aantal punten op een rij.

Jaarlijks zijn er veel evenementen op boerenland. Zoals hier de autocross Eelde-<em>Paterswolde.</em></p>
<p><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Jaarlijks zijn er veel evenementen op boerenland. Zoals hier de autocross Eelde-Paterswolde.

Foto: Ruud Ploeg

Vergunning

Een organisator van een evenement is altijd aansprakelijk en verantwoordelijk voor de veiligheid. Maar hij moet de boer ook een deugdelijke evenementenvergunning kunnen voorleggen, om gedoe achteraf te voorkomen. Een tweede aandachtspunt is de grondverhuur zelf. Want wat moet je als boer vragen? Een rondje langs verschillende organisatoren leert dat boeren gemiddeld €500 tot €800 per hectare vragen. Gemiddeld komt daar na afloop van het evenement nog €1.000 per hectare bij om het land te herstellen. Bij een nat jaar en slecht weer kan dit oplopen tot €2.000. Dan is gras scheuren noodzakelijk, maar in de meeste gevallen is doorzaaien al voldoende. Het is echter essentieel om hier vooraf heldere afspraken over te maken. Bovendien is de regelgeving omtrent scheuren van grasland niet helemaal helder, blijkt in de praktijk.

Gunfactor

Maar deze tarieven zijn alleen maar gemiddeld. Bij grote festivals zoals de Zwarte Cross wordt meer betaald en gelden zakelijke contracten, terwijl het bij dorpsfeesten of lokale motorcrossen vaak genoeg voorkomt dat niks vergoed wordt. Dan geldt de gunfactor. De verhurende boer zit dan vaak zelf in de organisatie en hoeft er niet aan te verdienen. Het is ons-kent-ons.

Toch merken organisatoren van evenementen dat het niet eenvoudiger wordt om boerenland te huren. Dat heeft vooral met de strengere fosfaatregels te maken. Boeren komen qua mestafzet in de knel en willen minder land verhuren of verhogen de verhuurprijzen. Vooral organisatoren van lokale evenementen komen dan al snel in de problemen, omdat elk dubbeltje vaak omgekeerd moet worden en er toch al veel vrijwilligers nodig zijn.

Bij grote festivals zoals de Zwarte Cross wordt meer betaald voor de grond.</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Bij grote festivals zoals de Zwarte Cross wordt meer betaald voor de grond.

Foto: Koos Groenewold

6 tips bij verhuur van land aan evenement:

1. Maak vooraf goede afspraken over opbrengstverlies en vergoeding grasland
2. Controleer of scheuren van grasland is toegestaan
3. Vraag de organisator om een evenementenvergunning
4. Check bij een cross of de organisator zich aan de milieuregels houdt
5. Zorg ervoor dat uitbaters rommel direct opruimen en voorkom dat bierdoppen en lipjes van blikjes achterblijven
6. Over het algemeen is géén aparte boekhouding nodig voor inkomsten uit grondverhuur of parkeergeld. Met horeca-inkomsten ligt dat anders

Risico's

De boer heeft op papier weinig verantwoordelijkheden. Zaken als verkeer, veiligheid, milieu en hygiëne liggen op het bordje van de organisator. Met controlerende instanties als gemeente, politie en NVWA (voedselbewaring en -kwaliteit) heeft de boer in principe niets te maken. Maar als een organisatie slordig is, brengt dat risico's met zich mee.

Verkeer

Punt één is een goede aanrijdroute met voldoende verkeersregelaars en -borden. Als dit slecht geregeld is of als wegen afgesloten zijn, kan dat het bezoekersaantal flink drukken met lagere inkomsten tot gevolg. Voor de organisator, maar ook voor de boer. Denk aan minder parkeergeld (gemiddeld €2 tot €5 per dag per auto), maar ook aan horeca-inkomsten als de boer bijvoorbeeld zelf de catering doet.

Milieu

Punt twee is het milieu. Organisatoren van een trekkertrek of autocross zijn er verantwoordelijk voor dat geen brandstof op het land terechtkomt. In de praktijk gaat dit bijna altijd goed. Ook al omdat organisatoren van zulke evenementen aan strenge KNAF-eisen (Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie) zijn gebonden. Denk aan speciale milieukleden in het rennerskwartier, speciale tanks met beperkte brandstofinhoud of milieuboxen naast de baan waar - indien nodig - gelekte olie direct in afgevoerd kan worden. Wees hier scherp op.

<em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Foto: Ruud Ploeg

Hygiëne

Hygiëne is minstens zo belangrijk. De organisatie moet er altijd voor zorgen dat bedrijf en evenemententerrein door hekken afgescheiden zijn. Niemand wil (dronken) bezoekers op het eigen erf of in de buurt van de veestapel. Op het land zelf is het na afloop van een evenement standaard een flinke rotzooi; een verzameling plastic bierglazen, bierdoppen, blikjes, servetten en hamburgerdoosjes. Geen ramp, maar maak wel goede afspraken dat de verschillende uitbaters alle rommel direct opruimen. Vooral bierdoppen en lipjes van blikjes kunnen vervelende achterblijvers zijn. Zeker als er weer gemaaid moet worden.

Vrijblijvende 'sector'

Wat ook opvalt, is dat grondverhuur ten behoeve van evenementen gemiddeld verre van zakelijk is. Boer en organisator maken meestal een ruwe inschatting van het gemiddelde opbrengstverlies, waarna die laatste het grasland weer in goede staat terugbrengt. Bij extreem nat weer wordt er meestal een nieuwe afspraak gemaakt. De boer wil zelden het onderste uit de kan.

Tot slot een cliché, maar niet minder belangrijk: werk altijd met betrouwbare partners en wees niet te goed van vertrouwen. Ook een organisator kan zijn zaakjes niet op orde hebben en failliet gaan. En dan kunnen de gevolgen vervelend zijn: geen inkomsten voor de boer en slecht achtergelaten grasland. Al komt dat gelukkig zelden voor.

Op 10 september is het TREKKER Festival voor alle liefhebbers van trekkers. Bent u er ook bij?

Of registreer je om te kunnen reageren.