Home

Achtergrond 899 x bekeken

Ambitieuze voedingsindustrie trekt Waalse economie

De Waalse voedingsindustrie wil zich meer dan ooit profileren als de trekker van de Waalse economie: haar aandeel in de werkgelegenheid, export, investeringen en de omzet van de Waalse industrie is vorig jaar gestegen.

In totaal investeerde de sector in 2015 19% meer dan het jaar voordien, goed voor een totaal van €361,6 miljoen. Vooral de werkgelegenheidscijfers ogen indrukwekkend: bijna één Waalse industriële werknemer op 5 werkt in de voedingsindustrie. Tegelijkertijd daalde zowel de omzet (-0,8%) als de export (-2,3%), wat de sector aan een hele reeks obstakels wijt.

Fevia, de sectororganisatie van de voedingsindustrie, maakte in de marge van de landbouwbeurs van Libramont de jaarcijfers van de Waalse voedingsindustrie bekend. Die ogen niet over de hele lijn positief, maar verraden wel de ambitie van de sector. Eerst het goede nieuws: er werd in 2015 19% meer geïnvesteerd dan in 2014, wat op geloof in de toekomst wijst.

Groot aandeel in industriële investeringen

Tussen 2011-2015 steeg het aandeel van de voedingsindustrie in het totaal van de industriële investeringen van 14,5% naar 23,9%. De investeringen situeren zich vooral bij aardappelverwerkende bedrijven, bakkerijen, drankenproducenten, chocoladeproducenten en vleesbedrijven.

Die groei kenmerkt zich vooral door sterke cijfers wat tewerkstelling betreft. In 2015 stelde de voedingssector 20.642 werknemers te werk. De voedingsindustrie vertegenwoordigt 17,2%van de Waalse industriële tewerkstelling. Bijna één werknemer op vijf die in een industriële sector tewerkgesteld wordt, werkt in een voedingsbedrijf. Jaarlijks komen er in de sector 2.400 werknemers bij, wat overeenkomt met 11 aanwervingen per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.