Home

Achtergrond 2 reacties

Hoeveel opvolgers zijn er nog?

Hoe logisch is het nog dat je kinderen boer worden? Boerderij onderzoekt hoeveel bedrijven wel of geen opvolger hebben.

Was je vroeger boerenzoon? Dan nam je het bedrijf over, punt uit. Per streek verschilde het nog of je de oudste of de jongste was, maar dat er een opvolger was, stond vast. Of die opvolger nou wel of niet wilde, en of hij er wel of niet geschikt voor was, dat deed allemaal niet ter zake. De continuïteit van het bedrijf was gewaarborgd. Vaak wilde het betreffende kind overigens maar al te graag. Boer zijn, wat kon er mooier zijn dan dat?

Grote verantwoordelijkheid

Hoe anders is het nu. Kinderen kiezen niet meer automatisch voor een bestaan als agrarisch ondernemer. Ze zagen hun ouders ploeteren en kiezen zelf voor een bestaan waarin ze met minder uren vaak meer verdienen en in de zomer ook nog eens drie weken met vakantie kunnen.
Maar er zijn veel meer redenen waarom kinderen het ouderlijk bedrijf niet over nemen. Soms is de interesse er gewoon niet. Of een zoon of dochter is niet in staat, of niet bereid, de grote verantwoordelijkheid op zich te nemen die komt kijken bij het runnen van een onderneming.
Daar staat tegenover dat er ook nog steeds heel veel boeren zijn die wél een opvolger hebben.

Enquête: hoeveel opvolgers zijn er nog?

Boerderij wil graag weten hoeveel agrarische bedrijven wel of geen opvolger hebben. Daarom vragen we u onderstaande enquête in te vullen. Bent u zelf opvolger? Vraag dan degene van wie u het bedrijf overneemt om de enquête in te vullen. De resultaten worden gebruikt in een artikel voor Boerderij.

 

Ben jij geïnteresseerd in de agrarische wereld en zou je in de toekomst graag een bedrijf overnemen, maar heb je die kans niet? Dan is Boerderij de Opvolger iets voor jou.

Laatste reacties

  • deB.


    Ze willen het niet meer, en stimuleer ze wat anders te gaan doen.

    Wil ze zo'n zieke markt niet aandoen.

    Over 10 jaar hier in de buurt, geen een opvolger meer

  • alco1

    Vroeger genoot de boer aanzien, nu krijg je allerlei leugens over je heen waardoor iedereen je als een 'vervuiler' ziet.

Of registreer je om te kunnen reageren.