Home

Achtergrond 4794 x bekeken

Limburgse telers luiden noodklok om waterschade

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) meldt dat honderden hectare landbouwproducten verloren dreigen te gaan.

Reden is de extreme regelval van de afgelopen twee weken. Veel akkers staan onder water. Een financiële strop driegt voor de getroffen akkerbouwers. LLTB-voorzitter Léon Faassen gaat staatssecretaris Martijn van Dam volgende week vragen naar Limburg te komen om de situatie met eigen ogen te bekijken.

Rivieren buiten oevers in Brabant

Ook andere delen in Zuid-Nederland kampen met wateroverlast na hevige regenval van de afgelopen dagen. In de Brabantse gemeenten Reusel, Hoogeloon, Bladel en Hooge Mierde traden diverse rivieren buiten hun oever omdat ze het vele regenwater niet konden verwerken. In Hoogeloon viel dinsdag 14 juni 60 mm neerslag in een tijdsbestek van circa 2 uur. Gemiddeld valt die hoeveelheid in een maand. Daarbij komt dat de bodem door de buien van de afgelopen weken verzadigd is en er weinig regenwater meer de grond in trekt. De afstroming naar de rivier gaat daarom snel en levert hoge pieken op.

Luchtfoto van ondergelopen weilanden en akkers na het noodweer van de afgelopen dagen in Noord-Brabant. Foto: ANP/Bram van de Biezen
Luchtfoto van ondergelopen weilanden en akkers na het noodweer van de afgelopen dagen in Noord-Brabant. Foto: ANP/Bram van de Biezen

Hevige regenval in West-Europa

De hevige buien zijn een gevolg van een langdurige depressie die al enige tijd hangen boven Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. In Zuid-Duitsland vielen buien van 90 mm per uur die tot overstromingen en aardverschuivingen leiden. In Frankrijk was de neerslag grootschaliger en werden de problemen vooral veroorzaakt doordat rivieren buiten hun oevers traden. Ook in Nederland en België vielen buien van 50 tot 80 milimeter per uur. Deze buien vielen vooral in Limburg en Zuidoost-Brabant

Of registreer je om te kunnen reageren.