Home

Achtergrond 1779 x bekeken

Waarde pond toegenomen in aanloop 'Brexit'-referendum

Op het moment van schrijven, is nog niet bekend of het Verenigd Koninkrijk er bij referendum voor kiest uit de EU te stappen. De dagen voorafgaand aan het referendum zijn de zorgen over een 'Brexit' in elk geval wat weg geëbd. Na een spectaculaire opkomst van het vertrek-kamp in de peilingen, laten de laatste peilingen voordeel voor het blijven-kamp.

Het leidde ertoe dat het Britse pond na een lange koersdaling weer aan waarde won. Donderdagochtend was een euro 76 pence waard en dat was 3 procent minder dan een week eerder. De algemene verwachting is dat bij een Brexit het pond aan waarde in zal leveren terwijl bij een blijvend lidmaatschap de koers stabiliseert tot licht stijgt.

Zwakkere pond betekent minder Britse import

Rabobank rekent op een koers van 72 pence als het blijven-kamp wint. Bij een vertrek zal de koers volgens de bank richting 86 pence bewegen. ABN Amro voorziet vooralsnog minder sterke bewegingen. Een zwakker pond betekent dat het voor Britten duurder wordt producten uit de eurozone te importeren. Een sterker pond betekent juist dat de Britse koopkracht toeneemt.

Meer zorgen over economie VS

Ondertussen nemen zorgen over de Amerikaanse economie wat toe, waardoor het perspectief op een Amerikaanse renteverhoging afneemt. Als de VS de rente verhoogt, zal dit de dollar versterken en opnieuw een stimulans kunnen zijn voor de export vanuit Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.