Home

Achtergrond

Voedselprijzen in mei gestegen

Voedselprijzen zijn in mei gemiddeld 2% hoger dan in april, blijkt uit de FAO Voedselprijsindex. De suikerprijs steeg met 12% tot het hoogste niveau sinds augustus 2014.

De zuivelprijs steeg heel licht ten opzichte van de prijs in april, maar blijft nog een kwart achter bij het niveau in mei 2015.

De maandelijkse voedselprijsindex van de Verenigde Naties steeg als geheel ruim 2%. Prijzen zijn in voorgaande maanden flink gedaald, waardoor de index nog 7% lager staat dan vorig jaar. Het is nu wel de vierde maand op rij dat voedselprijzen gemiddeld zijn toegenomen.

Minder suiker geoogst in India

De suikerprijs explodeerde toen duidelijk werd dat de oogsten in India tegenvallen. Het land is de tweede grootste suikerproducent ter wereld. Ook in China, in potentie een grote importeur, wordt minder geoogst. Prijzen waren volgens de FAO nog verder gestegen als Brazilië niet zulke grote exportvoorraden klaar had staan.

Forse opleving maismarkt

Graan wordt gezien als spilgewas en weegt in de voedselprijsindex het zwaarst. De prijsstijging van 1,6% in mei was vooral het gevolg van een flinke opleving van de maismarkt. De oogst in Brazilië is goeddeels verdampt. Daardoor is relatief weinig mais beschikbaar voor de export, totdat later dit jaar het noordelijk halfrond gaat oogsten.

Minimale stijging zuivelprijs

De gemiddelde zuivelprijs steeg minimaal omdat de vraag naar vollemelkpoeder en boter op de wereldmarkt is aangetrokken. In Oceanië steeg ook de kaasprijs. Internationaal bleef de prijs voor mageremelkpoeder, handelsproduct pur sang, dichtbij de interventieprijs in de EU.

Vleesprijs iets hoger

De prijs van vlees steeg gemiddeld 2%, dankzij beter betaald varkensvlees en schapenvlees. Rund- en pluimveevlees leverden slechts iets meer op dan in april. De markt voor varkensvlees wordt ondersteund door een sterke vraag vanuit Azië, waar bijvoorbeeld China veel vlees uit Duitsland koopt.

Lichte prijsdaling plantaardige oliën

De prijs van plantaardige oliën daalde licht. Dit komt door een zwakke importvraag voor palmolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.