Home

Achtergrond 2281 x bekeken 4 reacties

Veel verschil in vorderingen precisielandbouw

Waar precisielandbouw voor de ene akkerbouwer een ver-van-mijn-bedshow is, trekt de ander het liefst de kar. Op de open dag van CZAV is dat niet anders. Dat die technieken de toekomst zijn, is wel helder. De invulling niet altijd.

High Tech Farming. Dat was het hoofdthema van de open dag van de Zuidwestelijke coöperatie CZAV. Een groot deel van akkerbouwend Zuidwest-Nederland liep woensdag rond op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. De doelgroep kijkt heel divers aan tegen smart farming.

'Gewoon beginnen'

Maarten Janse is duidelijk een voorloper. De 34-jarige akkerbouwer uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk rijdt sinds 5 jaar met gps en werkt ook al met taakkaarten. "De techniek werkt", stelt hij. "Maar over de toepassing kun je discussiëren. Je verzamelt op allerlei manieren informatie; via foto's met drones, monstername, bodemscans. Daar probeer je verbanden tussen te leggen. En dan moet je beslissen wat je met de informatie gaat doen."

Niet klakkeloos een foto nemen en daarmee gaan rijden, dus. "Je moet voorzichtig zijn, voorkomen dat je je aardappelen bijvoorbeeld te veel stikstof geeft."

Pionieren doet Janse graag. "Je moet gewoon beginnen om ervaring te krijgen. Als je meegaat in de techniek, komt het ook naar je toe." Waarom dat belangrijk is? "De Zeeuwse bodem is grillig en dat blijft zo. Als akkerbouwer probeer je het meest optimale uit de dure grond te halen. Ik verwacht dat precisielandbouw standaard wordt."

Maarten Janse: gevorderd.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>
Maarten Janse: gevorderd.
Foto's: Anton Dingemanse

'Nog te duur'

Zover is Johan Verhulst er nog niet mee. "Ik heb geen ervaring met precisielandbouw", zegt de 44-jarige akkerbouwer uit Geersdijk, Zeeland. "Te duur", verklaart hij. "Het spuiten laat ik doen, daar zit het wel op."

Verhulst maakt deel uit van een vereniging van 21 boeren die samen twee spuitmachines hebben. Indirect gebruikt hij dus wel High Tech Farming. Hij staat er zeker wel voor open, al valt het nog onder de noemer toekomstmuziek. "Samen met collega's bijvoorbeeld. En ik hoop dat de technieken goedkoper worden."

Johan Verhulst: geen ervaring.
Johan Verhulst: geen ervaring.

'Niet helder genoeg'

In de schuur genieten de broers Rinko (50) en Tonny de Koeijer (47) van een bakkie koffie. De akkerbouwers uit het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg zien zeker toekomst in precisielandbouw. "Wij komen hier om te leren", zegt Rinko. Tonny: "We geven veel te veel mineralen. Ik denk dat het gewas met de helft ook optimaal groeit. Hoever kun je daarin gaan? Dat wil ik graag weten."

De heren rijden met gps, maar het werken met taakkaarten staat nog wat verder van ze af. "Het is ons nog niet helder wat we met alle informatie aan moeten", legt Tonny uit. "Volgens mij weet niemand dat nog. Anders zouden wij het toch ook wel weten?"

Tonny (links) en Rinko de Koeijer: verkennend.
Tonny (links) en Rinko de Koeijer: verkennend.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik vind het allemaal prachtig zoals anderen het doen. Was vorige week weer even in Nederland en heb enoten van hoe strak alles erbij lag in met name de NOP. Ik denk dat daar weinig meer gepoot of gezaaid wordt zonder RTK GPS, ik kon geen kromme rij ontdekken. Ook bij ons in de provincie Ontario wort het meer en meer gemeengoed. Tot voor kort (enkele jaren) slingerden de mais en soya rijen zich over het land want recht rijden op markeurs is hier maar voor weinigen weggelegd. Maar voor mezelf hoeft het niet want ik zie er geen rendement in en dat is waar het mij om gaat. Wie kan het mij voorrekenen dat ik ongelijk heb ?

 • Zandboertje

  Niemand waarschijnlijk. Maar wat is de waarde van een airco, voorasvering en vele andere opties. Bij grote drukte is het snachts gewoon lekkerder doorrijden. En bij gewoon werk is het heerlijk fit uitstappen zonder tuurmoe te zijn. Aanaarden op 6 meter en poten met drie kan nauwelijks goed zonder rtk. Grootste waarde zit overigens m.i. in geen onderlap bij spuiten. Geen vierkante meter bij aansluiting wordt overgeslagen vanwege net te breed rijden, en dat voorkomt wel haardvorming van schimmels die zich anders verder verspreiden.

 • alco1

  Jan. Kromme rijen zijn ook nog eens langer. Dus meer opbrengst. ( Knipoog)

 • WGeverink

  Klopt alco1, maar het gaat nog verder. Wij hebben hier ook een heuvelachtig landschap waardoor er in een quarter land van 800 x 800 meter meer dan 64 hectare zit. Het telt allemaal op. Voor jullie is heuvelachtig land creeren ook een manier om meer land te krijgen zonder het te hoeven kopen...

Of registreer je om te kunnen reageren.