Home
Achtergrond
33 reacties
Van Dam: geen sprake van natuurramp
De overvloedige regen- en hagelval in Limburg en Zuidoost-Brabant is geen natuurramp. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam woensdag 29 juni na afloop van een bezoek aan de regio. Hij ziet geen aanleiding om de Wet Tegemoetkoming Schades in te stellen.
LTO Nederland en betrokken provincies en gemeenten menen dat de regio wel getroffen is door een natuurramp.
Staatssecretaris Martijn van Dam ziet geen reden om de boeren en tuinders in het Zuidoosten die kampen met wateroverlast en hagelschade, financieel tegemoet te komen. Dat zei hij na afloop van een bezoek woensdag 29 juni aan enkele getroffen boeren en tuinders. Van Dam: "Het is vreselijk wat deze boeren en tuinders is overkomen. Maar zij kunnen zich verzekeren tegen dit soort schade, dus zie ik geen reden om de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS) in te stellen. Dan moet er meer aan de hand zijn, zoals een dijkdoorbraak."
Ministerie wil borg staan voor kredieten
Van Dam wil vooral hulp bieden op de achtergrond. Hij gaat allereerst met de banken in overleg hoe zij de getroffen boeren en tuinders kunnen helpen. Hij wil de banken helpen door borg te staan voor kredieten. Verder wil hij met het ministerie van Sociale Zaken in overleg hoe medewerkers van de getroffen bedrijven het best kunnen worden opgevangen. Van Dam: "Ik wil verder in overleg met de sector, ketenpartijen en lokale overheden hoe de getroffen ondernemers weer zo snel mogelijk in bedrijf kunnen komen door slim gebruik te maken van bestaande regeling."
Middels een brief van 13 Noord- en Midden-Limburgse gemeenten wordt aan Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, gevraagd of de regering haar verantwoordelijkheid in deze neemt en dat de Wet tegemoetkoming van schade bij rampen in werking treedt. De staatssecretaris inspecteert samen met gedupeerden een perceel dat schade heeft opgelopen door noodweer.
Foto: ANP/Marcel van Hoorn
Van Dams oordeel over de situatie staat lijnrecht tegenover dat van LTO Nederland, de provincies Noord-Brabant en Limburg en betrokken gemeenten. Zij willen dat Van Dam de neerslag wel erkend als natuurramp. Zij werken gezamenlijk aan een schadedossier met als doel het Rijk te overreden de WTS wel in te zetten. Dan kunnen de getroffen een beroep doen op gereserveerde gelden. Leon Faasses, voorzitter van de LLTB: "We gaan de politieke druk opvoeren in Den Haag met als doel de Tweede Kamer achter ons te krijgen." De provincie Noord-Brabant laat weten al in overleg te zijn hierover met het Rijk.
Van Dam wijst op de beschikbaarheid van de brede weersverzekering. "We subsideren al twee derde van het premiebedrag. Dit jaar staat een evaluatie van de bruikbaarheid van de verzekering voor boeren gepland."
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.