Home

Achtergrond 4448 x bekeken 2 reacties

Van Dam: 'Het is erg om te zien hoe het gewas erbij staat'

"Vreselijk." In pak en kaplaarzen kijkt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, naar de bruine planten in de modder op een gloeiende, winderige akker nabij Weert in Midden-Limburg. Hij is op bezoek bij leliebollenteler Wilbert Mans.

Mans legt Van Dam uit dat zijn akkers vanaf mei zo'n 200 millimeter regen te verwerken hebben gekregen. De grond is meer dan verzadigd. Nutriënten zijn uitgespoeld, door zuurstofgebrek is het bodemleven aan gort, laat staan dat het gewas verzorgd kan worden. Hij kan immers met de trekker niet het land op. Mans geeft een schatting van de schade: €800.000. Niet alleen deze teelt is grotendeels verloren, ook het uitgangsmateriaal van de vervolgteelten.

De grond van leliebollenteler Wilbert Mans is meer dan verzadigd. Nutriënten zijn uitgespoeld, door zuurstofgebrek is het bodemleven aan gort.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De grond van leliebollenteler Wilbert Mans is meer dan verzadigd. Nutriënten zijn uitgespoeld, door zuurstofgebrek is het bodemleven aan gort.

Foto: Jan Willem Schouten

Van Dam hamert op brede weersverzekering

Van Dam reageert: "Het is heel erg om te zien hoe het gewas erbij staat." Hij hamert vervolgens op de mogelijkheid van de brede weersverzekering. De overheid subsidieert al jaren een groot deel van het premiebedrag. "Twee derde van de premie neemt de overheid voor haar rekening." Mans is niet verzekerd tegen de schade. De brede weersverzekering waarop Van Dam doelt, biedt Mans geen soelaas. "Ik voldoe niet aan de voorwaarden. De velden hier in Limburg zijn glooiend. Verzekeraars willen alleen recht gelegen akkers verzekeren. Dus al zou ik willen, ik kan me hier niet tegen verzekeren."

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, inspecteert samen met gedupeerden een perceel dat schade heeft opgelopen door noodweer.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, inspecteert samen met gedupeerden een perceel dat schade heeft opgelopen door noodweer.

Foto: Jan Willem Schouten

Van Dam neemt ruim de tijd zijn bezoek toe te lichten. Mans is na afloop blij met de komst van de staatssecretaris. "Het is goed dat hij gekomen is om de situatie met eigen ogen te zien en horen. Maar ik had wel op meer gehoopt."

Alle ruiten in kas aan diggelen

Op een halfuur rijden van Mans' natte perceel ligt het glastuinbouwgebied Someren. Deze regio is zwaar getroffen door de hagel op donderdagavond 23 juni. Van Dam bezoekt aardbeienkwekerij Van Gennip en paprikabedrijf Joosten Growers van Thijs en René Joosten. Bij de laatste is de teelt volledig verwoest nadat hagelstenen van 10 centimeter doorsnee neerkwamen op het kasdek van 8,6 hectare. Geen ruit is meer heel. De paprikaplanten in het kapotte warenhuis staan rij aan rij te waaien in de wind. Het hoofdpad is bezaaid met glasscherven. Van Dam bekijkt de glasscherven en planten. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers biedt hem in de kapotte kas een document aan met een opsomming van de schade en de gevolgen. Huijbers: "Het is geen gewone hagelbui die hier is overgetrokken. Ongekend grote brokken ijs hebben het kasdek verpulverd. Als dit geen natuurramp meer is, dan weet ik het ook niet meer."

De paprikaplanten in het kapotte paprikabedrijf Joosten Growers staan rij aan rij te waaien in de wind. Het hoofdpad is bezaaid met glasscherven.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De paprikaplanten in het kapotte paprikabedrijf Joosten Growers staan rij aan rij te waaien in de wind. Het hoofdpad is bezaaid met glasscherven.

Foto: Jan Willem Schouten

Gehoopt op financiële regeling

In de regio Someren is 100 hectare kas getroffen. De telers zijn goed verzekerd. Joosten: "Dat zijn we verplicht. Anders kunnen we geen financiering krijgen." Hij hoopt in november dat het nieuwe kasdek erop ligt en hij de nieuwe teelt kan opstarten. In april 2017 is de kas dan weer in productie. Lukt dit niet, dan moet Joosten een heel jaar wachten. Hij is in onderhandeling met diverse leveranciers. Joosten toont zich na afloop teleurgesteld over het bezoek van Van Dam: "Ik had gehoopt dat hij met een financiële regeling zou komen. Niet voor mij, want ik ben verzekerd. Maar ik ken akkerbouwers in de regio die het nu financieel heel zwaar hebben."

Lees de laatste artikelen over wateroverlast

Laatste reacties

  • puinhoop

    KROKODILLENTRANEN!!! BAH!!!!!!

  • wienbemelmans

    Had die kwal van het land geschopt hij is alleen gekomen voor een dagje uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.