Home

Achtergrond 1753 x bekeken laatste update:3 jun 2016

Stijging olieprijs lijkt ten einde

De olieprijs lijkt niet langer te stijgen. Dinsdag bereikte prijs voor een vat (159 liter) Brentolie een hoogtepunt. Handelsplatform Behr sloot toen af op $50,02, een hoogterecord in 2016.

Woensdag zakte de olieprijs echter al weer en sloot Behr af aan het einde van de dag op $49,73 per vat. De stijging van de olieprijs van de afgelopen weken, lijkt daarmee ook ten einde. Nuon meldt dat nu de olieproductie in met name Canada weer is opgestart, de olieprijs zich lijkt te stabiliseren rondom $50 per vat Brentolie. Doordat de olieproductie toeneemt en de vraag naar olie stabiel is, stopte de stijging van de olieprijs.

Geen akkoord bevriezing olieproductie verwacht

Deze week kwam de OPEC weer bij elkaar om wederom te proberen tot een akkoord te komen over de bevriezing van de olieproductie. Die beslissing zal deze week worden genomen, maar de verwachting in de markt is dat er geen akkoord komt. De lage olieprijs heeft een flink gat in de begrotingen van de OPEC-landen geslagen. Het geschatte begrotingstekort van Saudi-Arabië loopt dit jaar op tot zo'n $100 miljard. Saudi-Arabië gaat dit jaar mogelijk voor $15 miljard (€13,4 miljard) aan obligaties uitgeven om zijn begroting op orde te brengen. De uitgifte zou van start gaan in juli, na de vastenmaand Ramadan. Saudi-Arabië beslist binnenkort hierover.

De gas- en elektraprijs verlopen grillig. Sinds vorige week lopen de prijzen weer op. Dit wordt mede veroorzaakt door onzekerheid over de aanvoer. Het onderhoudsseizoen van Noorse boorplatforms staat weer voor de deur. Deze week start het onderhoud aan een groot Noors productieveld in Troll. Contractprijs 2017 en 2018 is respectievelijk €0,151 en €0,156 per kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.