Home

Achtergrond

Rente daalt verder

De Europese Centrale Bank (ECB) hield deze week de rentes ongewijzigd. Banken blijven dus in feite gratis geld lenen van de ECB en moeten rente betalen als ze geld bij de ECB stallen.

Als de ECB de rente die het had verhoogd, waren leenkosten voor bedrijven gestegen. Nu is er ruimte voor een verdere daling.

Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden bewoog deze week richting -0,265%. De Euribor, in feite de rente die banken elkaar zeggen te betalen, geldt bij leningen vaak als referentie. Bovenop de Euribor-rente zetten banken risico-opslagen, waarvan de hoogte doorgaans enkele procenten bedraagt.

De rente zakt naar verwachting niet veel verder. Als banken geld stallen bij de ECB betalen ze daar nu 0,4% rente over, en min 0,4% wordt voor de Euribor als bodem gezien. ING rekent op -0,30% rond het eerste kwartaal van 2017. ABN Amro rekent op -0,35% en Rabobank op -0,37%.

Rentes voor staatsobligaties

Voor de lange rente wordt ook gekeken naar wat staatsobligaties doen. Na een opleving in april zijn de rentes voor staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar weer gedaald. Duitsland betaalt voor vers schuldpapier 0,139% rente terwijl Nederland 0,353% betaald. Alleen in Japan en Zwitserland wordt minder betaald.

Het lage rentebeleid van de ECB lijkt ondertussen te werken. Het MKB in de Eurozone kon volgens een peiling in de periode van oktober tot en met maart gemakkelijker geld lenen dan de periode ervoor. In de peiling gaf bijna een derde van de MKB-bedrijven aan dat rentetarieven 'aanzienlijk zijn gedaald'. De periode daarvoor kwam 18% tot dat oordeel.

Het MKB geeft in de peiling aan dat banken meer onderpand eisen en hogere opslagen rekenen dan voorheen, bovenop de rente. Volgens de ECB blijven bedrijven meer aflossen dan lenen, waardoor ze netto hun schuldpositie verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.