Home

Achtergrond

Olieprijs zakt weer tot onder $50

Deze week daalde de olieprijs weer tot onder de $50 per vat (159 liter) Brentolie. Maandag kostte een vat nog $50,27, woensdag lag de koers ruim een euro lager. Medio donderdag kostte een vat $48,25.

De reden van de daling is dat het overschot op de oliemarkt toch niet zo groot is dan gedacht. Dat zei het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dinsdag. Eerder ging het IEA uit van een overschot van 1,5 miljoen vaten per dag. Dat blijkt nu bijna de helft te zijn.

ABN Amro kwam woensdag met een rapport met een prognose voor de olieprijs. De bank voorspelt een stijging van $55 per vat naar $65 eind 2016. Deze prijsstijging zal zijn onder invloed van speculatie en tijdelijke productieverstoringen zoals in Canada, Libië en Nigeria. ABN Amro verwacht dat de olieproductie van niet-OPEC landen onder druk komt te staan, als gevolg van de lage olieprijs. Verenigde Staten, Mexico en China investeren al minder, wat leidt tot een productiedaling. Maar ook binnen OPEC-landen zoals Nigeria en Venezuela lijkt het productieniveau onder druk te komen.

Olieproductie in Iran neemt flink toe

Tegelijk neemt de productie van Iran wel in rap tempo flink toe. De vraag naar olie stijgt, verwacht de bank. Naar verwachting zal de vraag naar olie in 2016 met ongeveer 1,3 miljoen vaten per dag stijgen. Het overgrote deel van deze groei komt uit opkomende landen in Azië: China en India.

Inkoopcollectief Farmers4all noteert donderdag een dieselprijs van €85,80 per 100 liter, bij een minimale afname van 4.000 liter. Dat is €2 minder dan vorige week.

Het gas kostte donderdag €0,14 per kuub. Stroomprijs is €45,84 per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.