Home

Achtergrond

Olie duurder, dieselprijs loopt op

Woensdagavond sloot handelsplatform Behr af op $52,41 per vat (159 liter) Brentolie.

De olie is dit jaar nog niet zo duur geweest. Begin april kostte een vat nog $37,65. De dieselprijs loopt in het kielzog van de olieprijs eveneens op. De reden voor de prijsstijging is de olievoorraad in de Verenigde Staten (VS). Uit gegevens van energiebureau EIA blijkt dat de olievoorraden in de Verenigde Staten met ruim 3,2 miljoen vaten zijn gekrompen. De productie van olie in Nigeria hapert ook waardoor het aanbod minder is. Tegelijk heeft China in mei fors olie geïmporteerd, blijkt uit cijfers op de website van ABM Financial News.

Voorraad Amerika

De Amerikaanse voorraadcijfers hebben doorgaans maar een kort effect op de olieprijs. Medio donderdag zakte de olieprijs richting de $52 per vat. China is de tweede olieconsument ter wereld. De olie-import van het land was in mei weliswaar lager dan in april, maar ongeveer 40% hoger dan in mei 2015. Over de eerste 5 maanden van het jaar steeg de olie-import in China met 16%, meldde Commerzbank.

Amerikaanse olie werd 2,14% duurder tot $51,44 en kwam voor het eerst sinds juli vorig jaar boven de $51 per vat uit. De prijs van Brentolie steeg met ruim 2% naar $52,41 per vat.

Dieselprijs loopt op

De dieselprijs loopt in het kielzog van de olieprijs eveneens op. Donderdag noteerde inkoopcollectief Farmers4all een dagprijs van €87,50 per 100 liter diesel bij een minimale afname van 4.000 liter.

De overige energiemarkten reageerden nerveus op de stijgende olieprijs. Daar komt voor de gashandel bij dat de aanvoer van gas hapert door onverwachte aanvoeronderbrekingen en gepland Noors onderhoud aan boorplatforms. Medio donderdag stonden contractprijs 2017 op €0,159, 2018 op €0,164 en 2019 op €0,167 per kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.