Home

Achtergrond 1890 x bekeken

Komst Europese landbouwtop lokt acties uit

Boerenprotesten in Berlijn, Amsterdam, Diessen en Eindhoven - met wisselend resultaat. Het wachten is op een nieuw steunpakket, dat mogelijk aan de orde komt tijdens de raad van landbouwministers in juni.

De komst van de Europese landbouwministers naar Nederland voor de informele landbouwraad was voor melkveehouders reden om in actie te komen. In het Noord-Brabantse Diessen protesteerden melkveehouders tegen de invoering van fosfaatrechten, tegen het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tegen de vrije markt, terwijl in Amsterdam door melkveehouders werd gedemonstreerd tegen de lage melkprijs. Voor de buitenlandse gasten waren de protesten verwarrend en tegenstrijdig. De ene boer protesteerde omdat hij wil groeien, de ander wil juist productiebeperking.

Van Dam en EU-collega's bezoeken regio Eindhoven

Het is traditie dat de voorzitter van de EU zijn collega's naar zijn thuisregio haalt om – zonder besluiten te hoeven nemen – van gedachten te kunnen wisselen. Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn collega's in zijn thuisregio Eindhoven de innovatieve kracht van de Nederlandse land- en tuinbouw te laten zien. In Amsterdam spraken zij vervolgens over de toekomst van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Actievoerende boeren blokkeren ministerbus

Officieel stond de crisis in de veehouderij niet op de agenda van het tweedaagse bezoek van de Europese landbouwministers. Maar de politici konden er letterlijk niet omheen. De actievoerende boeren blokkeerden maandag 30 mei in Diessen de doorgang voor de bus waarin de ministers zaten.

Veel oog voor de demonstranten hadden de ministers niet. In Diessen kwamen de ministers niet de bus uit om met de actievoerders in gesprek te gaan. De hoogste Nederlandse landbouwambtenaar, Hans Hoogeveen, ging met de boeren in gesprek en na enig heen-en-weergepraat in de stromende regen mocht één van de demonstranten het kritische geluid in de ministerbus laten horen – buiten het oog van de camera's.

Europese ministers van Landbouw en staatssecretaris Martijn van Dam  van Economische Zaken worden door protesterende boeren uit de omgeving verhinderd om weg te rijden na een bezoek aan een melkveehouder in Diessen (N.-Br.).</p>
<p><em>Foto: ANP/ Robin van Lonkhuijsen</em>
Europese ministers van Landbouw en staatssecretaris Martijn van Dam  van Economische Zaken worden door protesterende boeren uit de omgeving verhinderd om weg te rijden na een bezoek aan een melkveehouder in Diessen (N.-Br.).

Foto: ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Tegelijkertijd protesteerden Duitse melkveehouders in Berlijn. Daar maakte landbouwminister Christian Schmidt een plan van €100 miljoen bekend om de melkproductie te helpen beteugelen. Interessant, oordeelde Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw over dat plan. "We zullen het bestuderen."

Staatssecretaris Martijn van Dam (tweede van rechts) en EU-ministers van landbouw komen per boot aan bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De ministers zijn in Nederland voor de tweedaagse informele Landbouwraad, die in het teken staat van innovatie en de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).</p>
<p><em>Foto: ANP/ Robin van Lonkhuijsen</em>
Staatssecretaris Martijn van Dam (tweede van rechts) en EU-ministers van landbouw komen per boot aan bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De ministers zijn in Nederland voor de tweedaagse informele Landbouwraad, die in het teken staat van innovatie en de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Foto: ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Ook in Amsterdam lieten de politici de actievoerende boeren van de DDB, EMB en NMV links liggen. De actievoerders hoopten dat de ministers met hun boot langs hen zou varen, maar dat gebeurde niet. Een zwempartij van een paar jonge boeren naar de vergaderlocatie in het Scheepvaartmuseum zorgde er in ieder geval voor de actievoerders werden opgemerkt door de ministers.

Nieuwe voorstellen en plannen voor landbouwvergadering in juni

Of de acties zin hebben, is maar zeer de vraag. Bij de volgende landbouwraadvergadering in juni, staat de crisis in de veehouderij op de agenda. Hogan zal dan in samenspraak met voorzitter Van Dam mogelijk met nieuwe voorstellen of plannen komen. Na afloop van de vergaderingen in Amsterdam zei Hogan dat er tot nu toe 23 maatregelen zijn genomen in strijd tegen de lage melk- en varkensprijs. "De varkensprijs is stijgende. Zelfs nu er vlees uit de particuliere opslag op de markt komt is de prijs de afgelopen weken gestegen", aldus Hogan. Een stijging van de melkprijs is nog niet zichtbaar. Hogan benadrukte bij de bijeenkomst dat het geven van geld lang niet altijd de oplossing is voor een crisis. Met een schuin oog naar Van Dam zegt hij dat lang niet alle lidstaten het crisisbudget dat vorig jaar beschikbaar is gekomen, hebben besteed.

Hoewel in het Europees Parlement de steun groeit voor het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) van de European Milk Board, is er nog geen meerderheid. Het ziet er nog niet naar uit dat het Europees beleid deze richting op zal gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.