Home

Achtergrond

Koers ForFarmers opnieuw omlaag, beleggers vrezen Brexit

ForFarmers leverde ruim 6% in ten opzichte van vorige week en eindigde woensdag met een koers van €6,05, 7% onder de referentiekoers bij de beursgang.

Bij die beginkoers worden nu wel vraagtekens gezet. Omdat over de beursgang op verschillende momenten is besloten, is mogelijk het ingebeelde effect van een beursgang verschillende keren in de prijs verwerkt.

De belangrijkste oorzaak dat ForFarmers in de min staat, ligt in het algemene beurssentiment, aldus analist Maarten Bakker van ABN Amro. Beleggers vrezen een Brits vertrek uit de Europese Unie. In een recente opiniepeiling lag het 'vertrek'-kamp 7 procentpunt voor op het 'blijf'-kamp en het referendum is al volgende week.

Bakker tekende eerder een koersdoel op van €8,25 voor de langere termijn. Deze koers is gebaseerd op de fundamenten onder het bedrijf, dus de landbouweconomie, gezondheid van het bedrijf en het succes van de strategie. Analist Gerard Rijk van SNS Securities denkt dat ForFarmers na de beursgang wat is gehypt en beleggers denken dat de top is bereikt en nu hun winst pakken.

Brexit niet de enige zorg

Het kan volgens hem ook zijn dat beleggers vrezen dat ForFarmers extra wordt geraakt door een Brexit, omdat het een relatief groot deel van haar omzet in het VK realiseert. Een Brexit kan het pond omlaag duwen. Operationeel kan het effect neutraal of positief zijn, maar in het VK gerealiseerde omzet en winst valt dan in de euro's waarin ForFarmers rapporteert, lager uit.

Niet alleen ForFarmers, maar bijna alle bedrijven in de agribusiness verloren terrein. Een Brexit is niet de enige zorg. De Amerikaanse centrale bank klinkt steeds minder optimistisch over de economie en de Japanse centrale bank nam geen nieuwe stimuleringsmaatregelen. In Brazilië wordt de waarnemend president verdacht in een grote fraudezaak, wat de koersen van JBS en Brasil Foods drukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.