Home

Achtergrond 9469 x bekeken 2 reactieslaatste update:26 sep 2016

Jonge bestuurder doorloopt succesvol LTO-Talentenprogramma

Speciaal voor jonge bestuurders heeft LTO Noord het Talentenprogramma ontwikkeld. Melkveehouder Berny Remerink behoort bij de eerste groep die het programma heeft afgerond. Hij heeft onder meer geleerd de pers te woord te staan. En dat doet hij nu graag.

Wat is je strategie? Die vraag werd Berny Remerink (32) afgelopen jaar regelmatig gesteld. De jonge melkveehouder in De Krim, Overijssel, volgde het Talentenprogramma op de LTO Noord Academie. Door dat programma realiseert Remerink zich des te beter dat belangenbehartiging een planmatige aanpak vereist. Dus niet zo maar naar een vergadering gaan omdat die nu eenmaal in zijn agenda staat, maar tevoren bedenken met welke uitkomst hij na afloop tevreden is of welk geluid hij zijn gesprekspartners wil meegeven. Anders kan hij die uren beter in zijn eigen bedrijf steken.

Jonge LTO-bestuurders hard nodig

Het talentenprogramma is bedoeld voor jonge bestuurders die zich willen bekwamen in agrarische belangenbehartiging. Dat is goed voor de cursisten zelf, maar ook voor de organisatie, want de gemiddelde LTO-bestuurder is grijs en jonge aanwas is daarom hard nodig. Remerink deed afgelopen jaar met het programma mee en heeft net als de 6 andere jonge cursisten onlangs zijn certificaat ontvangen. Remerink omschrijft zichzelf niet als geboren bestuurder, wel als iemand met een drijfveer. Hij is secretaris van de afdeling Hardenberg van LTO Noord, een van de grootste afdelingen in Overijssel, en doet dat met veel inzet.

Jonge boer meer bij organisatie betrekken

Hij heeft zijn doel scherp voor ogen: jonge ondernemers bij de organisatie betrekken. "Jonge boeren en tuinders zien het nut van belangenbehartiging niet altijd. Zij zijn gericht op hun eigen bedrijf. Dat snap ik, voor mij gold dat lange tijd ook, maar de sector houdt alleen bestaansrecht als het boerengeluid doorklinkt in Den Haag en in de gemeente- en provinciehuizen. Daarvoor heb je organisaties nodig, bestuurders en - dat vooral - leden."

Hij heeft veel geleerd tijdens het talentenprogramma. Presenteren, de pers te woord staan, netwerken, het kwam allemaal voorbij. Hij liep mee met een oudere bestuurder, zijn nestor, en kreeg een praktijkopdracht die hij uitvoerde in Kenia.

Onderzoek in Oost-Afrika voor Agriterra

Voor ontwikkelingsorganisatie Agriterra lichtte hij samen met een ervaren LTO-bestuurder een lokale zuivelcoöperatie door. Zijn opdracht was om te onderzoeken of langdurige ondersteuning door Agriterra zinvol was. "We gaven het bestuur de opdracht een plan te maken voor hun coöperatie, waar wil de coöperatie over 5 jaar staan? Het gaat tenslotte niet om onze, maar om hun ideeën en doelen. Wat kunnen ze zelf en waar hebben ze ondersteuning bij nodig? Zo houden zij zelf de touwtjes in handen. Van bovenaf een plan neerleggen, dat werkt niet. Niet in Kenia en ook niet in Nederland. Ook binnen LTO zal je leden moeten betrekken bij alle stappen die je als bestuur zet. Daar ben ik door mijn ervaringen in Kenia des te meer bewust van."

'Van bovenaf een plan neerleggen, dat werkt niet'

Overigens heeft de reis naar Oost-Afrika veel meer voor hem betekend. "Ik was nog nooit buiten Europa geweest, nu kreeg ik die kans. Ik heb gezien onder welke omstandigheden boeren in Afrika hun inkomen verdienen. Die beelden zal ik mij altijd blijven herinneren. Ook voor mij als bestuurder is die ervaring belangrijk. Bij discussies over agrarische wereldhandel weet ik nu beter wat de belangen van boeren elders op de wereld zijn."

Berny Remerink: "Belangenbehartiging aan de vergadertafel is meestal effectiever dan op straat"</p>
<p><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Berny Remerink: "Belangenbehartiging aan de vergadertafel is meestal effectiever dan op straat"

Foto: Ruud Ploeg

Remerink wil best op een zeepkist staan voor een groep protesterende collega's. Dat is ook belangenbehartiging, vindt hij. Maar hij zet direct een kanttekening. Luidruchtig protest heeft alleen zin als er enig perspectief is op succes. "Dan kom je weer op die vraag: wat is je strategie? Wat wil je bereiken en hoe kom je daar? En dan blijkt in de praktijk dat belangenbehartiging aan de vergadertafel meestal effectiever is dan op straat."

'Bedrijfsovername staat voor de deur'

Van de cursisten wordt eigenlijk verwacht dat zij op termijn doorstomen naar provinciaal en wellicht landelijk niveau. Op langere termijn is dat wel wat voor Remerink, maar de komende jaren even niet. "Ik ben net vader en de bedrijfsovername staat voor de deur. Dat vraagt allemaal veel tijd en energie. Over 5 tot 10 jaar komt er vast tijd vrij voor meer bestuurlijk werk. Maar voorlopig blijf ik gewoon in Hardenberg actief."

Bekijk de video: Boerderij de Opvolger; op zoek naar jong talent. Win een Nuffield Scholarship t.w.v. €7.500 en doe ervaring op in het buitenland. Meld je nu aan voor Boerderij de Opvolger; stuur je cv en motivatiefilmpje in!

Jonge bestuurder doorloopt succesvol LTO-Talentenprogramma

Laatste reacties

  • alco1

    Prima vent.
    Laten we hopen dat hij zijn oren niet laten hangen naar carrière drift, want zo worden bestuurders van die meepraters.

  • BO(skabout)ER

    Het is natuurlijk hopeloos dat LTO een eigen talentenprogramma heeft. Want dan vertellen deze mensen alles uit het LTO boekje, het zou goed wezen als er wat frisse gasten in komen met eigen talent.

    (Overigens lijkt me niet zo veel mis met deze man).

Of registreer je om te kunnen reageren.