Home

Achtergrond

Innovatiefonds Boerderij en ForFarmers

Boerderij en ForFarmers slaan de handen ineen met een innovatiefonds. Per jaar is er €20.000 prijzengeld voor goede boerenvindingen.

Boerderij en ForFarmers gaan hun krachten bundelen met een nieuw innovatiefonds. Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers (iBFF) is bedoeld om agrarisch ondernemers te stimuleren hun vindingen en kennis te delen. Het fonds beschikt jaarlijks over €20.000 om te verdelen onder uitvinders.

ForFarmers is een ambitieuze voeronderneming, hoofdzakelijk actief in Noordwest-Europa. Kernactiviteiten zijn de productie en afzet van diervoeders en handelsartikelen. Het bedrijf is actief in de sectoren rundvee, varkens, pluimvee en plant (akkerbouw & loonwerk). Naast de producten is er een aanvullend pakket, advies over diervoeding tot hulp bij de bedrijfsontwikkeling.

Twee keer per jaar prijs

ForFarmers is al jaren actief met het voormalige Innovatiefonds Farmers For Farmers (iFFF). Tweemaal per jaar werden ingezonden innovaties daarvoor beoordeeld en eventueel financieel ondersteund door de voeronderneming om de vinding verder te kunnen ontwikkelen.

Vindingen die wellicht nog vers in het geheugen liggen, zijn de geurwerende kleding van Anne Groot Zevert uit Beltrum. Zij won €5.000. Richard Dorresteijn uit Woldendorp won €2.500 met een dompelbak in de carrouselmelkstal, die kruisbesmetting via de melkstellen voorkomt. En zo zijn vele uitvindingen in de afgelopen jaren beloond. Kijk in Boerderij van deze week voor meer innovaties.

Zo werkt het

Heeft u ook wel eens een goed idee? Eentje waarvan u denkt: dit is het! Een idee waarvan niet alleen u, maar de gehele sector profijt kan hebben? Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers (iBFF) stimuleert agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Hoe? Door tweemaal per jaar twee innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze vindingen verder ontwikkeld kunnen worden.
Jaarlijks wordt uit dit fonds maximaal €20.000 voor innovaties beschikbaar gesteld. De beoordelingscommissie kan een innovatie in drie categorieën indelen:
Categorie 1: een baanbrekend idee wordt beloond met €5.000
Categorie 2: de prestigeprijs bestaat uit een bedrag van €2.500
Categorie 3: de aanmoedigingsprijs is €1.000

De jury

Boerderij heeft met haar honderdjarig bestaan een lange en rijke historie in het publiceren van uitvindingen van veehouders en akkerbouwers. De maandelijkse rubriek 'Uitvinder' is daar een voorbeeld van. Nu slaan Boerderij en ForFarmers de handen ineen met het innovatiefonds. De partijen werkten al langer samen rondom het fonds. In de jury zitten naast Zwier van de Vegte (manager bij KTC De Marke) en Han Swinkels (manager bij VIC Sterksel) ook twee medewerkers van Boerderij's uitgever Reed Business. Dat zijn Hans Bijleveld, redacteur van het vakblad Pluimveehouderij en Robert Bodde, chef redacteur rundveehouderij bij vakblad Boerderij.

Gelijke opzet

In grote lijnen blijft de opzet van het fonds gelijk. Tweemaal per jaar beoordeelt de jury welke inzendingen in aanmerking komen voor een stimulerende prijs om de vinding verder te ontwikkelen. Welke spelregels daarbij gelden staat in het kader 'Hoe werkt het?'

Goed idee? Meld het aan

Heeft u ook een goede vinding? Meld u dan direct aan. Alle vindingen maken kans; schroom dus niet als u denkt dat uw idee wellicht niet bijzonder is. De simpelste vinding die voor u vanzelfsprekend is, kan voor anderen een eye-opener zijn en van flinke waarde om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.