Home

Achtergrond 4713 x bekeken 3 reacties

Franse landbouwgrond net boven €6.000/ha

De prijs van Franse landbouwgrond is in 2015 met 1,6% toegenomen. De barrière van €6.000 per hectare werd daarmee genomen. In gebieden met veel rundveehouderij zakt de prijs, terwijl grond in graanrijke regio's juist in prijs stijgt.

Franse landbouwgrond verwisselde vorig jaar voor gemiddeld €6.010 per hectare van eigenaar, dat is 1,6% meer dan een jaar eerder. Dat is dan wel vrije grond, want als er een huurder is dan zakt de gemiddelde prijs naar €4.470 per hectare. In zones met veel rundveehouderij zakt de prijs opnieuw naar gemiddeld €4.500 per hectare voor vrije percelen en €3.580 per hectare voor verhuurde grond. Regio's met graanteelt doen het daarentegen beter, met gemiddeld €7.230 voor vrij en €5.720 voor verhuurd.

Grond reguleren

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Safer, een nationale federatie van regionale organisaties die de aan- en verkoop van grond op het platteland reguleren. Juist door dat reguleren is de prijs die voor échte landbouwgrond wordt neergeteld veel lager dan in veel andere landen. Bij deze gemiddelde prijzen gaat het om grond die van de ene boer of tuinder naar een andere landbouwer overgaat, iets wat Safer bij alle aangemelde transacties als eerste prioriteit hanteert. In dat kader moet een voorgestelde transactie eerst voorgelegd worden aan een regionale commissie met vooral boeren, om vervolgens ook nog goedkeuring te krijgen van Safer zelf.

De gemiddelden voor dergelijke boerengrond zijn gebaseerd op 75.000 transacties, waarbij in totaal 342.000 hectare van eigenaar verwisselde. Zowel het aantal transacties als het areaal ligt een procent of vijf, zes hoger dan een jaar eerder. Alles bij elkaar was bij deze verkopen een bedrag gemoeid van €3,5 miljard, dat is 8% hoger dan in 2014. ''De markt maakt vooruitgang, maar het niveau ligt nog altijd een stuk lager dan voor de crisis,'' merkt Safer daarbij op. De organisatie signaleert tevens dat het aantal aankopen door particuliere boeren voortdurend terugloopt ten gunste van maatschappen, agrarische bv's of soortgelijke constructies. Volgens Safer blijkt daaruit nog eens duidelijk dat ook de Franse landbouw een voortdurende schaalvergroting doormaakt.

Wijndruiven

Nu wordt er, zeker ook in Frankrijk, voor percelen op het platteland die niet – of niet meer – naar een boer gaan, duidelijk meer betaald.

Dat is zeker het geval voor percelen die in gebruik zijn voor de wijndruiven. Bij wijnen zonder AOP of officiële erkenning valt het nog mee met gemiddeld €13.100 per hectare, maar in gebieden waar topwijnen worden gemaakt kost de grond voor de druiven met €140.500 per hectare ruim tien keer zo veel. Hier gaat het dan wel meestal om kleine percelen, want in 2015 verwisselde bij 9.200 transacties niet meer dan 16.300 hectare van eigenaar. De meeste verkoopactiviteit is te vinden in de populaire Languedoc – Roussillon streek terwijl grond in het Champagnegebied de laatste paar jaar wat minder in trek is bij de kopers.

Boerengrond verdwijnt

Tot verdriet van Safer, dat immers de belangen van de boeren verdedigt, verdwijnt er ook in Frankrijk veel boerengrond om plaats te maken voor woningen, bedrijfsterreinen of infrastructuur. Vorig jaar is daarvoor weer 23.300 hectare opgeofferd die alles bij elkaar €3,7 miljard opbracht. Safer tekent daarbij aan dat de prijs duidelijk zakt, naarmate je verder van de grote steden of de kust gaat. Bovendien is grond die door particulieren wordt aangekocht voor een eerste of vaker tweede woning voor het eerst in vele jaren goedkoper geworden.

Kijk voor meer informatie ook eens op boerderij.nl/landbouwgrond.

Ruud Peys

Laatste reacties

  • farmerbn

    Geweldig toch? Na een goed jaar kun je een trekker kopen maar ook 10 ha land voor hetzelfde geld. Doe je dat enkele jaren dan kun je van de extra winst alsnog die trekker kopen. Of een flatje in de stad.

  • alco1

    Qua belegging kan de mogelijkheid er zijn dat de toeslagrechten de rente doet oplossen.

  • farmerbn

    Rente 10 jaar vast incl levensverzekering nu 1.3%. Premie vaak 300 euro per ha. Huur gem 150 euro per ha per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.