Home

Achtergrond 3 reacties

Dure mais nekt de Braziliaanse kip- en varkensindustrie

Steeds meer Braziliaanse kippen- en varkensslachterijen komen in de problemen door de hoge productiekosten. Vooral hoge voerprijzen eisen hun tol in de sector. In Brazilië zijn veehouders en slachterijen meestal verenigd in integraties.

De Braziliaanse kip- en varkenssector ondervindt momenteel een terugslag na de forse groei van de afgelopen jaren. Het zijn vooral de kleine integraties die in de financiële problemen komen. Het aanbod is momenteel erg groot en door de gedaalde consumptie zijn de prijzen laag. Tegelijkertijd stegen de kosten en vooral die van mais en sojaschroot. Door het tekort aan werkkapitaal kunnen de integraties de bij hen aangesloten boeren nauwelijks voer leveren en niet meer betalen voor de geproduceerde kip. De familie Santiani in de plaats Lindóia in het zuiden van Brazilië produceert op contractbasis varkens en kippen voor de lokale slachterij. De slachterij heeft al 3 maanden niet betaald en geen voer meer geleverd en daardoor is Santiani net als veel collega's genoodzaakt te stoppen.

Baanverlies

De afgelopen week hebben ten minste 4 slachterijen ingrijpende maatregelen aangekondigd. Globoaves, met vestigingen in 6 deelstaten, ondervindt dermate grote problemen bij de inkoop van voer dat een vestiging al negentig dagen gesloten is. De leveranciers van de integratie hebben nog €15 miljoen tegoed. In de deelstaat São Paulo heeft slachterij BR-Aves het personeel met collectieve vakantie gestuurd en slachterij Itabom de capaciteit met 35% verlaagd. In Paraná zal de slachterij van Averama Alimentos per 1 juni sluiten en 1.500 mensen verliezen hierdoor hun baan.

Duur voer

Het is vooral het dure voer dat de kip- en varkensindustrie nekt. Door het geringe aanbod en de grote vraag is de prijs van mais veel hoger dan in voorgaande jaren. Steeds meer industrieën en producenten gaan er daarom toe over om mais te importeren. Brazilië importeerde tussen januari en april meer dan 243 duizend ton uit Paraguay en Argentinië. De  prijs voor de mais was in deze twee landen lager dan die in Brazilië. De gemiddelde prijs voor mais uit Paraguay lag in die periode rond de €114 per ton en in Argentinië rond de €149 per ton (FOB). De gemiddelde prijs voor lokale mais lag toen rond de €180 per ton, maar met grote verschillen per regio. In vergelijking met vorig jaar een prijsstijging van wel 100%. Hierdoor stegen de productiekosten van kip tot rond de €0,72 per kilo terwijl de opbrengst slechts €0,62 per kilo bedroeg. Bij varkens lag de kostprijs rond de €1,13 per kilo en de opbrengst op €0,88 per kilo. Om de voerprijs enigszins onder controle te houden heeft de overheid al 650 duizend ton mais uit de strategische voorraden op de markt gebracht. De overheid heeft  ook voor 1 miljoen ton mais het importtarief voor mais uit andere landen dan de Mercosul, zoals de Verenigde Staten, verlaagd. Volgens de Braziliaanse organisatie voor de diervoederindustrie (Sindirações) zal de sector dit jaar ongeveer 43 miljoen ton mais nodig hebben.

Grote bedrijven ook

Behalve de kleinere slachterijen hebben toch ook de grote bedrijven in de kip- en varkenssector veel last van het dure voer. Volgens de voorzitter van de Braziliaanse associatie van dierlijk eiwit (ABPA) is de totale productie al met 15% gedaald. Dat komt overeen met 225 duizend ton per maand. Aurora Alimentos gaat de productie met 8% verlagen door middel van collectief verlof en een van hun bedrijven gaat in september geheel dicht. De twee allergrootste producenten, JBS en BRF, hebben de prijzen op de lokale markt dit jaar al voor de tweede keer verhoogd om zodoende de gestegen productiekosten te compenseren.

Laatste reacties

 • daan1908

  Dus indirect komt poetin op de koffie , zo heeft elk nadeel zijn voordeel . Alles wat Rusland tekort komt importeert het uit deze regio , wordt nog spannend .

 • John*

  "JBS en BRF, hebben de prijzen op de lokale markt dit jaar al voor de tweede keer verhoogd om zodoende de gestegen productiekosten te compenseren"

  macht van de grote integraties. zo hoort dat!

 • farmerbn

  En nog steeds beweren dat er genoeg graan is en de prijs daarvan niet stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.