Home

Achtergrond 1049 x bekeken

Duitse zorg over Brexit en handelsbelemmeringen

De mogelijkheid van een Brexit is ook voor de Duitse landbouwcoöperaties geen blij vooruitzicht. Op de agenda van het Deutsche Raiffeisenverband (DRV), de belangenorganisatie van deze sector, staat de uitbouw van de export hoog op de agenda.

De mogelijkheid van een zogenoemde 'Brexit' drukt ook de stemming in de Duitse landbouw- en voedingssector. Een afscheid van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie komt in ieder geval voor het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) nogal ongelegen. Dat stelde algemeen secretaris Henning Ehlers vast op de jaarvergadering van deze koepel van de landbouwcoöperaties. Deze organisatie behartigt de belangen van 2.250 ondernemingen in handel en verwerking van plantaardige en dierlijke producten met rond de 82.000 medewerkers en een omzet in 2015 van €61,7 miljard.

Brexit tegenslag voor Duitse export

Volgens Ehlers exporteert de Duitse landbouw- en voedingsindustrie voor €4,2 miljard naar Groot-Brittannië. De Britse export naar de Duitse markt bereikt een waarde van €1,4 miljard. Een Brexit zou afgezet tegen deze cijfers een flinke terugslag voor de sector met zich mee kunnen brengen, vreest Ehlers.

En overigens niet alleen voor het landbouwgerelateerde bedrijfsleven, maar voor het hele Duitse bedrijfsleven. De totale export naar de Britse markt had in 2015 een waarde van €89,3 miljard, de Britse export naar de Duitse markt €38,3 miljard, waaronder niet op de laatste plaats ook landbouwmachines en tractoren, zo meldt het Statistische Bundesamt. Groot-Brittannië neemt daarmee de 5e plaats in op de lijst van grootste handelspartners van de Bondsrepubliek.

Uitbreiding export hoog op agenda

Hoewel ook het DRV erkent dat een eventuele Brexit niet van de ene op de andere dag zal plaatsvinden, komt de zaak erg ongelegen omdat juist de verdere uitbouw van de export absoluut topprioriteit is op de handelspolitieke agenda van het Raiffeisenverband.

Volgens het DRV heeft de export naar derde markten echter last van tal van handelsbelemmeringen op zowel fytosanitair als veterinair-juridisch gebied. Hier is het woord aan de politiek, maar het DRV heeft het zijne gedaan door analyses van deze belemmeringen op de belangrijke doelmarkten ter beschikking te stellen.

De Duitse landbouw- en voedingssector is ook geen voorstander van een Brexit, zeker nu niet omdat de nadruk wordt gelegd op meer export van Duitse producten.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
De Duitse landbouw- en voedingssector is ook geen voorstander van een Brexit, zeker nu niet omdat de nadruk wordt gelegd op meer export van Duitse producten.

Foto: ANP

Om de opening van nieuwe markten voor elkaar te krijgen is langdurige en intensieve internationale samenwerking op zowel administratief als economisch gebied nodig. De EU laat het op dat punt echter volgens Ehlers afweten, zodat de lidstaten onderling concurreren om elk voor zich de beste handelsvoorwaarden in de wacht te slepen.

Een voorbeeld is de graanhandel met China. Duitsland kan al meer dan 20 jaar geen graan naar dit land exporteren wegens fytosanitaire bepalingen waaraan het volgens China niet voldoet. "Daarbij ontwikkelt China zich tot de grootste importeur van gerst en koopt het ook aanzienlijke tonnages tarwe", aldus Ehlers.

Vrije handel het allerbelangrijkst

Hiermee is niet gezegd dat 'Berlijn' helemaal stilzit als het over de handelsbetrekkingen met het buitenland gaat. Vorige week hielden het ministerie van buitenlandse zaken, het landbouwministerie en de Bundesvereiniging Deutscher Ernährungsindustrie (de koepel van de voedingsindustrie) voor de zevende keer de jaarlijks georganiseerde dag van de buitenlandse handel. Prominenten uit het bedrijfsleven en van de overheid waren het op deze dag over één ding eens, namelijk een vrije handel is van het allergrootste belang voor het Duitse bedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.