Home

Achtergrond 1 reactie

Doodspuiten taboe, maar zuinig op de grasmat

De familie Hornstra in Eesveen - vader Sierd (58), moeder Femmie (56), en zoon Henk (22) is erg zuinig op de grasmat. Het meeste land heeft een mat van minstens 30 jaar oud.

In de buurt waren ze half mei al druk aan het maaien. Vader en zoon Hornstra in Eesveen hielden hun eigen tempo aan. "Wij hebben geen haast," zegt zoon Henk bedaard.

Maaien is sowieso niet iets waar de Hornstra's even zwaar aan tillen als de gemiddelde boer. Ze boeren volgens het 'pure graze'-systeem en laten de koeien het gras zo lang mogelijk zelf ophalen. Vorig jaar gingen de koeien op 13 november naar binnen, terwijl ze op 3 februari al weer de wei in gingen. Wie dit weet, kan Sierds uitspraak beter begrijpen dat inkuilen eigenlijk 'doodzonde' is. Wie maximaal beweidt, heeft geen batterij graskuilen nodig.

Jullie moeten toch wel iets inkuilen?

Sierd: "We moeten een stalperiode van twee tot drie maanden kunnen overbruggen en doorvoeren als het land te nat is om te beweiden. Twee jaar geleden hebben we de koeien echter slechts zes weken op stal gehad."

Henk en Sierd Hornstra.
Henk en Sierd Hornstra.

 

Waarom zijn jullie nu vrij laat?

Henk: "Wij zijn per 1 januari overgeschakeld naar biologische bedrijfsvoering. Nu moet de grasgroei niet meer kunnen van kunstmest-stikstof, maar uit de grond zelf, van mineralisatie en klaver."

Jullie maaien dit jaar ook anders, begreep ik.

Sierd: "We hebben afgelopen winter een dubbele messenbalk gekocht, een combinatie van een zijmaaier en een frontmaaier. Zo kan in één werkgang vier meter breed worden gemaaid. De machines zijn gebruikte exemplaren, met nieuwe messen. Ze zijn vooral aangeschaft omdat je met een messenbalk aanzienlijk minder diesel verbruikt dan met een cirkelmaaier. Met 'pure graze' zijn er overigens sowieso al veel minder machinekosten. Er wordt weinig op het land gereden en gewerkt. Het is vooral bemesten en een beetje maaien. Bij nat weer komen er helemaal geen machines op het land. Koeien mogen buiten zo lang het kan. Wij zien liever een koeienpoot dan een trekkerspoor."

Doodspuiten taboe, maar zuinig op de grasmat

Doen jullie aan graslandvernieuwing, en spuiten jullie wel eens een perceel dood?

Sierd: "Doodspuiten vind ik verschrikkelijk. De meeste van onze percelen hebben een grasmat van minstens 30 jaar oud, terwijl een enkel perceel een mat heeft van misschien wel 100 jaar oud. Het laatste stuk land dat we hebben vernieuwd was 3 jaar geleden. Het betrof een bijgekocht perceel dat te ongelijk was om te kunnen berijden. We hebben het ingezaaid met een speciaal mengsel van gras en kruiden, via de mensen van 'pure graze'."

Hoe maaien en beweiden jullie?

"We proberen zo weinig mogelijk kaal land te hebben en letten er op dat er voldoende blad overblijft voor assimilatie, belangrijk voor de hergroei. Dat scheelt zo maar een week bij de hergroei. Bij het beweiden mogen de koeien de toppen eraf grazen. De rest blijft staan."

Eén reactie

  • koeboertje

    Interresant ,iemand met een ander inzicht dan de doorsnee melkveehouder ,je moet wel droog land hebben om de koe zo lang buiten te houden ,want de draagkracht is bij velen de beperkende factor

Of registreer je om te kunnen reageren.