Home

Achtergrond

Dieselprijs kan gaan dalen

De olieprijs is even gedaald nadat de Britten bij referendum voor een Brexit stemden, maar heeft zich daarna hersteld.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) beweegt rond $50. Wie bij inkoopcollectief Farmers4All ten minste 4.000 liter diesel koopt, betaalt bijna 87 cent per liter en dat is evenveel als vorige week. De olieprijs wordt ondersteund door onverwachte calamiteiten: bosbranden Canada bij oliebronnen, Nigeriaanse rebellen die pijpleidingen bedreigen en een crisis in Venezuela.

Brexit kan oliemarkt nog gaan raken

Het perspectief op een EU zonder Verenigd Koninkrijk (VK) kan de oliemarkt alsnog gaan raken. Olie wordt vrijwel altijd in Amerikaanse dollars betaald. Het pond zakte al flink in waarde ten opzichte van de euro en de dollar. De waarde van de euro daalde ten opzichte van de dollar. Daarmee wordt het duurder voor zowel de eurolanden als het VK olie te kopen.

Een lagere vraag naar olie kan dus de prijs omlaag duwen. Energieleverancier Nuon meldt in een analyse dat de Brexit de prijs van CO2-rechten omlaag heeft geduwd. In het kielzog is ook de langetermijnprijs van elektriciteit omlaag geduwd. De prijs voor levering tijdens piekuren voor één jaar vast daalde van €43,40 naar €42,46 per MWh.

Elektriciteit blijft duur, gas iets goedkoper

Omdat het in Noord-Europa niet heel zonnig is, blijft de productie van zonne-energie beperkt, terwijl windmolens op gewoon niveau draaien. Het effect is dat de dagprijs van elektriciteit op een relatief hoog niveau blijft liggen. De gasprijs is gedaald van 23 naar 22 cent per kuub. De prijs wordt ondersteund door onderhoud aan gasinfrastructuur in het VK.

Of registreer je om te kunnen reageren.