Home

Achtergrond

Brexit zorgt voor onrust op energiemarkten

Agro-energy meldt dat het zeer onrustig is op de energiemarkten. Gevolg is beweeglijke prijzen.

Prijzen gaan op en neer niet alleen per etmaal maar soms ook zelfs per uur. Per saldo stijgen de prijzen. Dit is ook het direct gevolg van het sentiment in de markt naar aanleiding van het Britse referendum. Op de korte termijn is de uitkomst van het 'Brexit'-referendum, dat zal beslissen over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk aan de Europese Unie (EU), de meest belangrijke invloedsfactor voor de energiemarkten.

Gas en elektra duurder

Effect is een stijgende koers van het pond, stijgende aandelenbeurzen en hogere prijzen op de TTF-markt. De handelsmarkt noteerde donderdagmiddag een prijs van 17 cent per kuub voor 2017. Contractprijs 2018 is 18 cent. De dagprijs voor gas is donderdag 15 cent per kuub. Dat is een cent meer dan vorige week. Ook de elektriciteitsprijs blijft stijgen. APX noteert € 48,27 per MWh.

Olieprijs toch weer omhoog

Stijging van de olieprijs leek afgeremd maar liep ook donderdag weer op tot boven de $50 per vat. Net zoals vorige week bleef de prijs van een vat (159 liter) Brentolie rond de $50. Tot medio deze week is de olieprijs zeer stabiel en beweegt tussen $49 en $50 per vat.

De toename in de productie van schalie-olie in de VS zorgt voor een afremming van een verdere stijging. Op de korte termijn is de uitkomst van het Brexit-referendum een belangrijke invloedsfactor voor de olieprijs. Beurs.nl meldt dat analisten ervan uit gaan dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU de vraag naar risicovollere beleggingen, zoals grondstoffen, zal verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.