Home

Achtergrond

Brexit drukt pond en rente omlaag

Het Britse pond levert snel terrein in, nu het vooruitzicht op een Brits vertrek uit de EU waarschijnlijker lijkt te worden. In peilingen staat het 'vertrek'-kamp nu ruim voor.

Volgende week donderdag is het referendum. De euro is nu 79 pence waard en daarmee ligt de euro ten opzichte van het pond op de hoogste waarde sinds 4 mei. Voor exporteurs is een sterkere euro onhandig.

De angst voor een Brexit maakt ook dat investeerders op zoek gaan naar veilige havens. Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar zijn dusdanig in trek, dat de rente hierop onder nul is gedaald. De laatste kopers van het schuldpapier betalen nu een heel klein beetje (0,01%) om geld te mogen lenen aan Duitsland. Alleen in Japan en Zwitserland ligt de rente ook onder nul.

De lage rente op Duitse staatsobligaties is ook een indicatie voor de lange rente. De kans dat de rentes die worden betaald op leningen snel omhoog gaan, lijkt nog verder af te nemen. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden ligt inmiddels op -0,262%. ABN Amro verwacht dat over 3 maanden de rente, vaak referentie bij leningen, de -0,35% aantikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.