Home

Achtergrond

Beursmalaise kaliconcerns

K+S blijft op de beurs kwakkelen. Het Duitse kunstmestbedrijf worstelt met een lastige markt. De prijzen van diverse landbouwproducten zitten inmiddels in de lift, maar de voorraad kali is zo groot, dat duidelijk betere kunstmestprijzen vooralsnog een utopie zijn.

China blijft als grote importeur vooralsnog voorzichtige volumes inkopen. De groothandelsprijs van kali is het eerste kwartaal van 2016 met een derde gedaald.

K+S kwam woensdag uit op een slotkoers van €21,59. Daarmee is het bedrijf op de beurs bijna 30% minder waard dan een jaar eerder. Daarmee presteert K+S op de beurs beter dan het Canadese PotashCorp en het Amerikaanse Mosaic. Het Russische Uralkali won als enige van de grote spelers terrein op de beurs.

PotashCorp en Mosaic verloren om twee redenen meer terrein dan K+S. Om te beginnen stortte de beurskoers van K+S vóór juni 2015 verder in dan de Noord-Amerikaanse concurrentie. Ten tweede zijn PotashCorp en Mosaic meer dan K+S blootgesteld aan de crisis op de graan- en sojamarkt in Noord- en Zuid-Amerika.

Europese markt stabieler

De Europese markt is stabieler. Dat Uralkali de beurskoers in 12 maanden tijd op zag lopen van 143,5 roebel naar ruim 170 roebel, heeft veel te maken met de wisselkoers. De roebel is ingezakt. De omzet en winst die Uralkali buiten zijn landsgrenzen realiseert, pakt in roebels hoger uit. Uralkali werkt bovendien normaliter tegen de laagste kostprijs en bleef lang vol produceren om marktaandeel te winnen.

Credit Suisse negatief over vooruitzichten aandeel K+S

K+S kent van de grote spelers de hoogste kostprijs. Credit Suisse is alvast negatief over de vooruitzichten van het aandeel K+S. De Zwitserse zakenbank adviseert het aandeel te verkopen en verwacht tussen 6 en 12 maanden een koers van €18. In mei kwamen ook UBS en Morgan Stanley met een verkoopadvies, maar de Duitse banken Commerzbank en Deutsche Bank toonden zich meer optimistisch.

Het aandeel ForFarmers is direct na de beursgang in waarde geklommen van €6,50 naar bijna €6,95, maar is daarna blijven bewegen rond dat niveau. De handelsvolumes zijn ook wat afgenomen nu de nieuwigheid er vanaf is. Het voerconcern kocht zelf sinds de beursgang voor zowat €1 miljoen aan eigen aandelen in.

Of registreer je om te kunnen reageren.