Home

Achtergrond

Beleggers vrezen Brexit

Europese aandelenmarkten waren in aanloop naar het 'Brexit'-referendum uiterst onrustig. Niemand weet hoe een 'Brexit'-scenario economisch gaat uitpakken.

Kan het Verenigd Koninkrijk snel een goede handelsdeal met de EU sluiten of wordt het een jarenlang proces? De afgelopen weken daalden koersen scherp omdat een meerderheid in peilingen voor een Brexit bleek.

De aandelenkoersen veerden de afgelopen week in meerderheid op. Laatste peilingen lieten dan ook juist een meerderheid voor een blijvend lidmaatschap in de EU zien. Als de Britten tegen een Brexit stemmen dan  kunnen aandelen nog verder stijgen. Stemt men voor een Brexit, dan zal de onzekerheid waar beleggers zo'n hekel aan hebben koersen omlaag drukken.

Südzucker profiteert van suikermarkt

Het aandeel Südzucker zag de koers ten opzichte van vorige week met 6,3 procent toenemen. Het aandeel Südzucker reageert meestal heftig op de suikermarkt. De suikerprijs stijgt de laatste tijd en ondersteunt zo de koers. Het bedrijf wordt niet alleen geholpen door Britse peilingen en suiker maar ook door goed nieuws van dochterbedrijf CropEnergies, dat bio-ethanol produceert. Hoewel bio-ethanolprijzen nog steeds lager liggen dan een jaar eerder, stelt het bedrijf de winstverwachting naar boven bij.

CropEnergies verwacht voor het boekjaar als geheel een operationeel resultaat in de range van €50 miljoen tot €80 miljoen tegen eerder €30 miljoen tot €70 miljoen. Het is een opsteker voor Südzucker-beleggers.

Aandeel JBS blijft waarde verliezen

Het aandeel JBS verloor dan weer ruim 7% van zijn waarde. De koers van de Braziliaanse vleesgigant stond vorig jaar op zijn top op 16 real. Daar is nog amper 9 real van over. JBS klaagde de afgelopen week over een gebrek aan orders uit China, een grote klant. Maar de belangrijkste oorzaak dat het aandeel onder druk staat, ligt in de economische malaise in het land en een recente waardestijging van de real, wat de export ondermijnt.

De economie kromp vorig jaar 3,8% en de centrale bank denkt dat de economie dit jaar opnieuw 3,5% zal krimpen. In mei werd president Dilma Rousseff afgezet, maar haar vervanger Michel Temer moest vanwege corruptieverdenkingen al afscheid nemen van 3 ministers.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.