Home

Achtergrond

Aandelen K+S en Monsanto dalen

Het aandeel K+S is in een week tijd 13,5% in waarde gedaald. De Duitse producent van kalikunstmest en zout gaf maandag een winstwaarschuwing af. Maar volgers van het aandeel gingen daar al wel een beetje van uit. De kalimarkt is immers niet bepaald positief te noemen.

Een belangrijke concurrent maakte onlangs bekend een exportdeal in India te hebben gesloten. Dit land is met China de belangrijkste prijszetter. De Indiërs betaalden een derde minder.

De echte schok zat in de kwartaalcijfers. Analisten van banken en effectenhuizen gingen er gemiddeld van uit dat K+S in het eerste kwartaal circa €100 miljoen winst zou boeken. Het werd €10 miljoen. Het bedrijf bleek bovendien problemen met de waterhuishouding in de kalimijn in Werra nog verre van onder controle te hebben. Meer investeringen zijn nodig.

Het aandeel K+S sloot woensdag af op een koers van €18,17 en dat is het laagste niveau sinds februari. Precies een jaar geleden ging K+S nog voor ruim €37 van de hand. K+S zit in een uitzonderlijk lastige markt. In China en India heeft men blijkbaar voorraden opgebouwd en wordt minder geïmporteerd dan gewoon. Tegelijk staan boereninkomens overal onder druk.

Monsanto ziet winst en omzet fors dalen

De koers van het aandeel Monsanto daalde voorafgaand aan de publicatie van de kwartaalcijfers 2 dagen achtereen fors. Na de publicatie trok de koers weer licht aan. Blijkbaar vonden beleggers op basis van de cijfers dat de koers toch wat te ver gedaald was. Niet dat de cijfers van Monsanto goed te noemen zijn: de winst en omzet daalden fors.

De Amerikaanse producent van zaden en gewasbescherming verwacht nu dat de winst op jaarbasis uitkomt ergens aan de onderkant van de eerder genoemde $3,36 en $4,14 per aandeel. Niet zo lang geleden ging Monsanto nog uit van $3,72 tot $4,48 per aandeel en nog langer geleden lag de verwachting nog 70 cent per aandeel hoger.

Wellicht putten beleggers hoop uit de mededeling van Monsanto-topman Hugh Grant de laatste weken persoonlijk discussies te hebben gevoerd met mensen van Bayer. Eerder wimpelde Monsanto een overnamebod van Bayer af, maar nu lijkt het spel nog niet gespeeld.

JBS en Brasil Foods

De Braziliaanse vleesreuzen JBS en Brasil Foods profiteren van algemeen beter politiek en economisch sentiment in Brazilië.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Monsanto en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.