Home

Achtergrond 7169 x bekeken 5 reacties

Aandeel ForFarmers zakt weer, tot onder beginkoers

Na een sterke eerste beursweek is het ForFarmers-aandeel weer in waarde gedaald, tot onder de debuutkoers.

Het aandeel ForFarmers is na een sterke eerste beursweek gedaald tot onder het niveau van €6,50 waarmee het debuteerde. De koers daalde in een week tijd 8%. Beleggers pakken wellicht hun winst en maken zich mogelijk zorgen over de gevolgen van een 'Brexit' voor ForFarmers, al denkt het bedrijf zelf hier eerder profijt dan last van te hebben.

Beleggers pakken wellicht hun winst en maken zich mogelijk zorgen over de gevolgen van een 'Brexit' voor ForFarmers.

Een andere oorzaak ligt in de afronding van het inkoopprogramma van ForFarmers. Het veevoerbedrijf kocht vanaf 18 april voor in totaal €2,7 miljoen 'eigen' aandelen in voor een werknemersparticipatieprogramma. Het concern kan wellicht de komende tijd enigszins profiteren van een zakkende graanprijs, die nu door steeds meer analisten wordt verwacht.

ForFarmers kan wellicht de komende tijd enigszins profiteren van een zakkende graanprijs, die nu door steeds meer analisten wordt verwacht.

Graan en soja

De prijzen van graan en soja zijn de laatste maanden juist gestegen. Voor bedrijven die producten verkopen aan boeren, zoals trekkerbouwer John Deere of kunstmestbedrijf Yara is dat positief. Voor ForFarmers is het effect beperkt omdat het prijsfluctuaties door kan geven aan klanten. Dat is veel lastiger voor vleesintegraties als Tyson Foods.

China gaat meer soja importeren

Het was dan ook precies de stijging van de sojaprijs die maakt dat BMO Capital Markets haar verwachtingen Tyson Foods JBS-dochter Pilgrim's Pride heeft verlaagd. Analist Kenneth Zaslow schrijft niet verbaasd te zijn als de prijs van sojameel nog lang op een betrekkelijk hoog niveau blijft omdat de Zuid-Amerikaanse oogst mislukt is en China meer soja gaat importeren.

De marktvorser verlaagt het koersdoel voor Tyson Foods van $78 naar $69. Daarmee ligt het koersdoel nog wel duidelijk boven de huidige koers van ongeveer $60. De verlaging van het koersdoel voor het Amerikaanse Pilgrim's Pride maakte dat haar Braziliaanse moedermaatschappij JBS niet volledig kon profiteren van een beursopleving in Brazilië.

Corruptieschandaal in Brazilië

De Braziliaanse beurs staat al maanden onder druk door een groot corruptieschandaal dat zowel belangrijke personen in de zakenwereld als politiek raakt. Deze week won de Braziliaanse real tegenover andere munten, de centrale bank houdt de rente gelijk en staatsbedrijf Petrobras – echt een anker voor de Braziliaanse economie – verkoopt meer bezittingen waardoor het levensvatbaar blijft.

Brasil Foods, een directe concurrent van JBS, won ten opzichte van vorige week 12 procent aan beurswaarde.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Steeds meer analisten verwachten een zakkende graanprijs. Heb net nog gelezen dat het varkensvoer duurder zou worden door oplopende graanprijzen? Wat een geneuzel. Een bedrijf dat goed draait heeft een zekere waarde en het is nogal onzinnig om te denken dat die waarde alleen maar kan toenemen. Voor wie het nog niet wist: aandelen is grotendeels een luchtbel. Of zo je wilt een luchtkasteel waar ook het principe geldt dat de een zijn dood de ander zijn brood is.

 • Jan Cees Bron

  Pinkeltje, dank voor je reactie. Zoveel analisten, zoveel meningen. Ik doelde op ABN Amro, FAO en Commerzbank, die de laatste tijd hebben geschreven dat voorraden zo groot zijn, dat de ruimte voor verdere prijsstijging beperkt is, en de prijs mogelijk gaat dalen.

 • pinkeltje

  We hebben het geluk dat er bij de banken en aanverwante instituten mensen werken met een vooruitziende blik. Die weten het altijd allemaal net even eerder dan dat wij het weten. Maar gelukkig zijn ze zo vriendelijk om hun vooruitziende blijk met het grote publiek te delen waardoor we er allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Pfff....

 • verzekering

  Helemaal mee eens Pinkeltje.
  Begrijp niet dat ze bij Boerderij nog steeds al dat gezwets van die banken nog steeds overnemen. Niemand is daarin geïnteresseerd. Die banken blijven Boerderij dagelijks maar bestoken met hun voorspellingen en als redacteur is het natuurlijk gemakkelijke bladvulling om zulke stukken maar over te nemen.
  Er gaat geen editie voorbij of er staat wel iets in over of namens de banken.
  Laten ze zich beter bezighouden met rente en pensioenen en als ze dast voor elkaar hebben maar weer eens praten over zaken buiten je vakgebied.

 • HJ O R

  In mijn ogen is FF failliet, en daar helpt geen beursgang aan!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.