Home

Achtergrond

Sterk beursdebuut ForFarmers

ForFarmers zorgde dinsdag bij zijn beursdebuut voor gefronste wenkbrauwen. Het aandeel schoot omhoog van een referentiekoers van €6,50 naar een slotkoers van €7, om deze koers vervolgens lang vast te houden.

Daarmee zit ForFarmers dus al op het koersdoel van SNS Securities en komen de koersdoelen van ABN Amro en Rabobank, €8,25 en €7,30, dichterbij.

ForFarmers haalde met de beursgang geen nieuw geld op; de oorlogskas is met €300 miljoen volgens topman Yoram Knoop groot genoeg. De aandelen zijn omgezette certificaten ForFarmers die al sinds november 2010 worden verhandeld op een speciaal handelsplatform. De eerste slotkoers toen was €2,55. Vorig jaar werd afgesloten op ruim €5.

Boeren cashen met beursgang

Het zijn vooral boeren die met de beursgang cashen. ForFarmers was ooit coöperatie. Afgelopen jaren werd ForFarmers een BV en kregen boeren vermogen op naam gezet. Hoewel de stukken op het handelsplatform ook verkocht konden worden aan externen, waren de meeste stukken bij de beursgang nog in handen van de oude leden-boeren.

Veel boeren namen afscheid van hun stukken. Het handelsvolume lag met vele honderdduizenden transacties zowat 10 keer zo hoog als op het oude handelsplatform. Dat komt vooral omdat het aandeel nu veel meer zichtbaar is dan voorheen. Bovendien mogen institutionele beleggers van eigen richtlijnen op kleinere handelsplatform niet actief zijn.

Koers Monsanto omhoog

De aandelenkoers van Monsanto steeg sterk nadat Bayer bekendmaakte $122 per aandeel te willen betalen voor het bedrijf. De koers klom op weekbasis 15 procent tot $112. Dat de $122 nog niet gehaald wordt, heeft alles te maken met onzekerheid over het afsluiten van de deal. Monsanto vindt het bod te laag en er zijn twijfels over mededingingsaspecten. Monsanto en Bayer zijn grote spelers in de markt voor zaden en gewasbescherming.

Aandeel Südzucker profiteert van winstcijfers

Het aandeel Südzucker steeg vooral door beter dan verwachte resultaten tot boven €17. Ondanks de aanhoudende malaise op de suikermarkt werd meer winst geboekt. Dat kwam vooral doordat meer werd verdiend met voedingsingrediënten en ethanol. De koers van Südzucker steeg tot het hoogste niveau sinds begin dit jaar.

Zakenbank Goldman Sachs schrapte het bedrijf van een favorietenlist, maar handhaaft een koopadvies maar verlaagde het koersdoel van €20,90 naar €19.

De aandelenkoers van Forfarmers is sinds deze week ook te volgen op Boerderij op Maat.
Bekijk daar ook het verloop van de aandelenkoersen van Südzucker en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.