Home

Achtergrond

'Risico's aan concentratie chemiereuzen'

Naar verluidt bereidt chemieconcern Bayer een bod van $40 miljard voor op collega Monsanto. In het steekspel tussen de chemiereuzen is dit weer een opmerkelijke stap.

Juist Monsanto wilde nog niet zo lang geleden Syngenta overnemen. Die overname ketste af. Het Amerikaanse concern zou ook in de markt zijn voor BASF. Monsanto is van jager tot prooi geworden.

'Big Six' domineren markt

De markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen wordt al jaren gedomineerd door 6 spelers, vaak aangeduid als de 'Big Six'. 2 van hen, Dow AgroSciences en DuPont/Pionier gaan fuseren. Bayer CropScience wil Monsanto overnemen. Blijven er 4 wereldspelers over, daarbij aangetekend dat Syngenta overgaat in Chinese handen. ChemChina is een speler van buiten de top maar wel de eigenaar van Adama, een Israëlisch bedrijf dat marktleider is op de markt voor generieke (patentloze) producten.

Aanbod dreigt te verschralen

Er zijn ongetwijfeld goede argumenten voor de fusieslag. De gewasprijzen zijn gedaald, waardoor boeren minder verdienen. De kosten voor ontwikkeling van nieuwe producten stijgen. De toelatingseisen worden steeds strenger. Bedrijven kunnen elkaar op onderdelen aanvullen. Feit is ook dat nog maar een handjevol spelers bepaalt waar het onderzoeksgeld naartoe gaat. Het aanbod rassen én middelen dreigt daardoor te verschralen. Dat is geen goed nieuws voor boeren in binnen- en buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.