Home

Achtergrond 7 reacties

Open brief aan de Europese landbouwministers

Maandag en dinsdag ontvangt Nederland alle Europese landbouwministers. In een open brief ('De Nieuwe Mansholt Brief') houden vertegenwoordigers van diverse organisaties in de agrosector een pleidooi voor een 'morele voedselpolitiek' en 'nieuw elan voor de EU'.

Geachte landbouwministers,

 

Ons voedselsysteem hapert. In Europa produceren boeren melk onder de kostprijs. Terwijl de voedselindustrie steeds meer high-tech en kostenefficiënt wordt, wankelen de landbouwers en veetelers. In onze straten en winkels is de paradox van het huidige voedselsysteem meteen zichtbaar: voor extreem weinig geld worden dromen van groene weilanden, blakende koeien, schitterende varkens en wuivende graanvelden verkocht, terwijl boeren overal in Europa knokken om hun bedrijf overeind te houden.

Nederland wil en kan zich de komende tijd manifesteren als een van de voorlopers in de high-techvoedselproductie. Vandaag komen de Europese landbouwministers in Eindhoven bij elkaar. Rond deze Landbouwraad zullen ze zich onder aanvoering van Martijn van Dam vergapen aan innovatieve bedrijven en projecten die Nederland rijk is. Innovaties die zonder twijfel de manier waarop we in Europa voedsel produceren en consumeren drastisch gaan veranderen. Zoals ook de introductie van tractoren, kunstmest en gewasbescherming, en de verbetering van de ruimtelijke productieomstandigheden het landbouwbestel van na de Tweede Wereldoorlog op zijn kop zette, toen de Nederlandse boer Sicco Mansholt de basis legde voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Mansholts bestel had een keerzijde. Schaarste veranderde in obscene overvloed. De moderne landbouw had een negatief bijeffect op natuur, bodem en water. Aan het einde van zijn carrière voorzag Mansholt de negatieve bijeffecten van zijn levenswerk. 40 jaar later heeft 'Nooit meer honger' geresulteerd in 'altijd goedkoop eten' – en dat komt tegen een prijs.

Een nieuw Groot Verhaal

Dat er een omslag plaats moet vinden, is vandaag de dag iedereen het over eens. Net als de Mansholts Grote Verhaal de basis legde voor de Europese samenwerking na de Tweede Wereldoorlog, zou een geïntegreerd, en op morele waarden gestoeld landbouw- en voedselbeleid het haperende Europese project een nieuw elan kunnen geven. Er is behoefte aan een Nieuw Groot Verhaal: waarin high-tech en voedselinnovaties de motor zijn achter familiebedrijven en voedselproducenten, met aandacht voor het lokale, de bodem, de natuur en het landschap en haar relatie met de stad.

In de geest van Sicco Mansholt roepen wij u op dit momentum aan te grijpen en te werken aan het landbouw- en voedselbeleid gericht op voedselzekerheid waarin:

 1. high-tech innovaties en vooroplopende boeren de ruimte krijgen voor ondernemerschap en zich te ontwikkelen, maar waarin ook
 2. volop ruimte is voor familiebedrijven die produceren, natuur en landschap beheren en de afstand tussen voedselproducent en consument kunnen verkleinen, zo nodig ondersteund door de overheid.
 3. dat alle research en innovatie wordt gericht op een 'schone' landbouw, op oplossingen voor klimaat- en energieproblematiek. Landbouw op basis van gesloten biologische kringlopen, echte duurzaamheid (volhoudbaarheid) waar momenteel geen enkel model van landbouw nog een antwoord op heeft. Het Europa van de twintigste eeuw werd gebouwd op de landbouwpolitiek.

 

Landbouwministers, geef het Europa van de eenentwintigste eeuw nieuw elan met het Gemeenschappelijk Duurzaam Landbouw- en Voedselbeleid.

Guus Beumer (directeur Het Nieuwe Instituut), Joris Lohman (bestuurslid Slow Food International), Jan Huijgen (boer, filosoof, winnaar van de Mansholt Prijs), Joszi Smeets (directeur Youth Food Movement), Piet van IJzendoorn (voorzitter Vereniging BioDynamische Landbouw en Voeding), Bert van Ruitenbeek (directeur Ecominds), Debra Solomon (Urbaniahoeve), Jack Stroeken (voorzitter Slow Food Nederland), Wouter van der Weijden (directeur Stichting CLM)

The New Mansholt Letter is een initiatief van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Slow Food. Voor interviews en achtergronden, zie mansholt.atavist.com/newletter

Joris Lohman

Laatste reacties

 • kraats

  Mensen, een mooi streven, maar ik beur voor mijn uien net wel/niet kostprijs; ik ben genoodzaakt het uiterste te vragen van m'n grond, iedere leverancier uit te knijpen, flink in schaalvergroting te denken en uiteindelijk voor niks te werken, terwijl mijn uien in de supermarkt liggen voor 5 tot 7 x (!!!) de prijs die ik beur...

 • kiepel

  High tech innovaties, high tech produktie....BLABLABLA....
  Reeds in 1998 waren we voorloper met een destijds verplichte groen label vloer. Al 18 jaar schuiven onze koeien vallend over deze destijds High tech innovatieve vloer.
  i.p.v. voordeel hebben we alleen maar nadelen gekregen.
  1: de afgelopen 18 jaar zijn tal van gewone goedkope roostervloeren vergund.
  2: door het groen label is de ammoniakproduktie op papier lager en kom je met P.A.S. dus bedrogen uit.

  High tech innovatieve bedrijven met biovergisters zijn op dezelfde manier genaaid.

  Bla,bla,bla..

 • hansvanbergen

  Waarom pleur je die platen er niet uit en leg je roosters met rubber mat? Mag toch wel na 18 jaar? Kun je mooi erfverharding oid van maken

 • hansvanbergen

  Wat men met deze open brief probeert te zeggen is laat die domme boeren toch naar de klote lopen en geef ons nog wat meer geld zodat wij dat kunnen verbrassen aan zinlose onderzoekjes naar natuur geitenwollen sokken en andere onzin. Is zelfs ondertekend door biologisch dynamische landbouw bedacht door de rasistische Rudolf Steiner

 • wienbemelmans

  Alle landbouwministers naar Ned, heeft een vermogen gekost,
  zijn wat geleerd gaan kijken bij een modern melkvee bedrijf
  en men deet een paar flinke happen en een plas en alles bleef
  zoals het was.

 • kiepel

  hans van bergen. Als ik die platen eruit haal dan verdubbelt mijn ammoniak en vervalt mijn vergunning. De kans op controle is klein, maar toch durf ik het niet aan.

 • pinkeltje

  Hoeveel gezever kan een mens eigenlijk aan?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.