Home

Achtergrond

Olieprijzen opnieuw omlaag

Het is een feit dat de olieprijs gedaald is de laatste dagen. Het International Energy Agency (IEA) denkt dat de bodem bereikt is, andere analisten zijn daar niet van overtuigd.

Ook deze week is de prijs voor een vat ruwe olie dagen achter elkaar opnieuw gedaald, nadat het een week eerder leek dat er een einde aan een lange periode van prijsdalingen was gekomen. Toch steken de 'oude zorgen' opnieuw de kop op. Net als enige weken geleden zijn er zorgen over een te groot aanbod op de oliemarkt. Ook de onzekerheid over de over de vraag vanuit China zorgde voor druk op de olieprijs.

Grote voorraden olie

Een punt van zorg op de oliemarkt blijven de grote olievoorraden. Marktkenners denken dat oliekartel Opec afgelopen maand meer heeft geproduceerd dan waar in eerste instantie van was uitgegaan. Ze baseren zich daarbij op vorige week bekendgemaakte verwachtingen over de olievoorraden. Omdat de grootste olieproducenten er vorige maand niet in slaagden om een akkoord te bereiken over een bevriezing van de productie, vrezen analisten dat sommige landen nu meer olie uit de grond halen om zo hun marktaandeel te vergroten.

Volgens de wereldwijd opererende specialist in energiemanagement Schneider Electric laat de productie van Opec geen tekenen van vertraging zien.

IEA ziet overaanbod afnemen

Toch spreken analisten uit de energiesector zich behoorlijk tegen. Min of meer op hetzelfde moment stelt de voorzitter van het IEA, Fatih Birol, tegenover persbureau Reuters dat de olieprijs waarschijnlijk niet veel verder dalen, op voorwaarde dat de wereldeconomie niet achteruitgaat. Birol ziet in tegenstelling tot Schneider Electric het overaanbod wel afnemen, net als de Wereldbank afgelopen week. Volgens Birol pompen de Opec-landen dit jaar gezamenlijk 700.000 vaten per dag minder op. Ook de productieverstoringen in Nigeria en Koeweit drijven de prijs op, stelt de IEA-voorman.

Of registreer je om te kunnen reageren.