Home

Achtergrond 9811 x bekeken 1 reactie

'Innovatie of niet, de melkprijs blijft van belang'

Zuivelbestuurder Roelof Joosten, staatssecretaris Martijn van Dam en 27 EU-landbouwministers bezochten vandaag melkveehouder Rick Lagendijk. Toen ze zijn erf af wilden rijden, blokkeerden jonge boeren de bus.

Hoe groot Lagendijks probleem ook is met de regels die de groei van de melkveehouderij beperken, daar wil hij het deze dag niet over hebben. Het gaat hem om het innovatieve concept dat hij sinds een jaar in bedrijf heeft. De koeientuin, waar zijn dieren op houtsnippers rondlopen en herkauwen, waar ze op hun eigen tijd gemolken kunnen worden en hun voer krijgen - alles is geautomatiseerd.

Het innovatieve concept is een van de nieuwigheden die staatssecretaris Marijn van Dam wil laten zien aan zijn collega's tijdens het uitje van de landbouwministers, dat gekoppeld is aan de halfjaarlijkse informele landbouwraad. Innovatieve ideeën zijn er ook volop op de expositie in het Klokgebouw in Eindhoven. Zoals de vleesdetective die met infraroodlicht in de supermarkt onderscheid kan maken tussen paardengehakt en rundergehakt, of tussen zuiver olijfolie of gemengde olie; of het kweekvlees van MosaMeat, een spinoff van de Universiteit van Maastricht.

Laboratiumsetting bij GrowWise

De ministers vergapen zich aan de tomaten, kruiden, en andere groenten die onder gecontroleerde lichtomstandigheden groeien bij in een laboratoriumsetting bij GrowWise, een onderdeel van het net aan de beurs genoteerde Philips Lighting. "Is dit een fabriek of een tuinbouwbedrijf?", citeerde staatssecretaris Van Dam de verwondering van een van zijn collega's.

De ambitie van de ontwikkelaars bij Philips is er niet minder om. Hun licht kan groenten, aardbeien, kruiden veel efficiënter laten groeien, dan de conventionele belichting in de glastuinbouw.

"We zien vandaag niet de gemiddelde bedrijven", zegt Van Dam tegen zijn collega's, terwijl de regen neerdaalt op het dak van de stal in het Noord-Brabantse Diessen. Buiten grazen de koeien, binnen doen de Europese pers, de ministers en hun gevolg zich tegoed aan Nederlandse kaas van verschillende makelij.

'Innovatie of niet, de melkprijs blijft van belang'

Situatie melkveehouderij

Van Dam refereert aan de moeilijke situatie waarin de melkveehouderij verkeert. Lagendijk wil er niet over klagen, maar wil hij zijn bedrijf profijtelijk maken met de huidige bezetting, dan zal hij toch ongeveer tien cent per kilo meer moeten ontvangen. Liefst wil hij groeien naar 250 melkkoeien, maar of dat kan, hangt af van de souplesse die Van Dam zal bieden in zijn regels voor de melkveehouderij. Dan zou hij kunnen leven met een prijs van 31 cent.

Die melkprijs is een van de punten waar melkveehouders van de Dutch Dairymen Board dinsdag tijdens een demonstratie in Amsterdam de aandacht op willen vestigen. Daar wordt de informele landbouwraad voortgezet.

De ministers wilden niet naar buiten zouden komen om een petitie in ontvangst te nemen. Een vertegenwoordiger van de boeren mocht uiteindelijk in de bus van de ministers zijn woordje doen.<em><br />Foto: Jan Braakman</em>
De ministers wilden niet naar buiten zouden komen om een petitie in ontvangst te nemen. Een vertegenwoordiger van de boeren mocht uiteindelijk in de bus van de ministers zijn woordje doen.
Foto: Jan Braakman

Boze boeren blokkeren bus

Jonge boeren blokkeren de bus van Europese landbouwministers om aandacht te vragen voor hun situatie.  Ze wilden dat de ministers naar buiten zouden komen om een petitie in ontvangst te nemen.  De ministers weigerden dat. Een vertegenwoordiger van de boeren mocht uiteindelijk in de bus van de ministers - zonder aanwezigheid van de media - zijn woordje doen. De boeren protesteren tegen de invoering van fosfaatrechten, maar ook tegen de liberalisering van de zuivelmarkt.

Eén reactie

  • koestal

    Jonge boeren hebben terecht geprotesteerd !

Of registreer je om te kunnen reageren.