Home

Achtergrond 1241 x bekeken

Ierse boeren vrezen Brexit

Ierse boeren zouden forse schade lijden als Groot-Brittannië uit de Europese Unie treedt. ''De Ierse landbouw is sterker als de Britten in de EU blijven,'' zegt voorzitter Joe Healy van de Irish Farmers Association.

Buurland Groot-Brittannië is met een aandeel van 40% veruit de grootste buitenlandse afnemer van de Ierse land- en tuinbouw. Bij rundvlees gaat de helft naar de Ieren, bij varkensvlees is dat 60%. Bovendien gaat veel transport van Ierse waren naar elders in de EU ook via Groot-Brittannië. Daarnaast zetten de Britten op hun beurt veel af op de Ierse markt. Die Britse exportstroom had vorig jaar een waarde van 3,5 miljard euro. Al die  producten kunnen dankzij de interne markt zonder verdere belemmeringen wederzijds verhandeld worden.

Verregaande negatieve gevolgen

''Als de Britten voor Brexit stemmen, dan zou dat verregaande negatieve gevolgen hebben voor de Ierse landbouw, zowel op de korte als op de lange termijn. Ierse boeren maken zich ernstig zorgen over de hogere kosten en verlies aan concurrentiekracht als er meer belemmeringen voor de handel komen. We zouden ook voor veel Ierse producten aparte handelsafspraken met de Britten moeten maken om de afzet vast te kunnen houden,'' zegt Healy. De IFA maakt zich daarnaast zorgen over de dierengezondheid. ''Wij zijn het enige EU-land met een landsgrens met Groot-Brittannië. Beide landen werken steeds meer samen op het gebied van dierengezondheid. De risico's voor de bevolking kunnen groter worden als de Britten besluiten hun eigen weg te gaan.''

Of registreer je om te kunnen reageren.