Home

Achtergrond 3 reactieslaatste update:26 mei 2016

Hogan wil stimulans voor vrijwillige rem op melkproductie

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan zoekt naar mogelijkheden om de vrijwillige tijdelijke beperking van de melkproductie in de Europese Unie meer te stimuleren.

Tot nu toe blijken er geen initiatieven te zijn ontwikkeld om met financiële steun van nationale of Europese overheden de melkproductie te verlagen. Daarnaast zoekt Hogan naar kansen om de interventiemogelijkheden te verruimen.
In een debat over de crisis in het Europees Parlement zei de EU-landbouwcommissaris dat hij met de European Milk Board en met de Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogega in gesprek is om de deelname aan het vrijwillige instrument te stimuleren. Op basis van de geschapen mogelijkheid mogen boerenorganisaties en coöperaties onderling afspraken maken over productiebeperking. De mogelijkheid geldt in elk geval tot 13 oktober, maar kan eventueel nog met een halfjaar worden verlengd.

Verhogen plafond opkoop mageremelkpoeder

Daarnaast meldde Hogan dat de Europese Commissie met nieuwe voorstellen komt om het plafond voor de opkoop van mageremelkpoeder te verhogen. De eerste tranche van 109.000 ton (wettelijk maximum) raakte eerder dan verwacht gevuld. Daarop werd medio april het plafond verdubbeld tot 218.000 ton. Dinsdag 24 mei werd ook dit plafond geslecht.
Vorige week werd een recordhoeveelheid van 26.000 ton ingeleverd. Dit betekent dat voor de tweede maal moet worden 'getenderd' (ingeschreven tegen een in theorie onbekende prijs). Dat komt omdat de Commissie opnieuw is overvallen door het tempo waarin melkpoeder aan de EU wordt verkocht en een eventuele derde tranche voor interventie een politiek besluit vergt. Hogan zal hiervoor met nieuwe voorstellen komen, zegt hij. De Europese zuivelsector lobbyt hard voor zo'n derde tranche, omdat anders het prille herstel van de markt in gevaar komt, is de vrees.

Geld claimen uit noodpakket kan nog

Hogan meldde dat Europese lidstaten nog 35 dagen hebben om hun geld te claimen uit het noodpakket dat in september is opengesteld. Nederland heeft recht op €30 miljoen, maar dat geld ligt nog in Brussel. Tot eind vorige maand was nog maar €235,7 miljoen van de toegezegde €420 miljoen besteed. 8 lidstaten (waaronder Nederland) hebben nog geen geld gespendeerd, 15 lidstaten hebben meer dan 90% van het toegezegde geld besteed.
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt dat het schandalig is dat het geld voor de crisis in de Brusselse molen blijft hangen, door de traagheid van de lidstaten.

Van Dam: vóór 30 juni wordt €30 miljoen besteed

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, antwoordt op vragen van het CDA waarom Nederland het crisisgeld nog niet heeft besteed, dat Nederland het geld op een zorgvuldige manier inzet. "En dat kost tijd”, zegt de staatssecretaris. Het project van ZuivelNL is inmiddels goedgekeurd en het bedrag dat bestemd is voor de varkenshouderij wordt via de POV besteed aan het verduurzamen van de sector. De staatssecretaris verzekert het CDA dat de €30 miljoen voor de uiterste datum van 30 juni besteed zal worden.

Laatste reacties

 • GoneNative

  Dat geld van het crisisfonds is blijkbaar in Nederland niet nodig. Met problemen als een melk overschot zonder dat er een plan bestaat om de productie te verminderen zonder schade bij agro-ondernemers noopt mij voor te stellen het geld te besteden aan melkproductie regulering. De consumptie van melk en melkproducten zal waarschijnlijk alleen maar verder dalen. Melk begint internationaal een slechte naam te krijgen. en dat zal gereflecteerd worden on de afnamecijfers, die zullen alleen maar dalen.

 • Peerke1

  Door de regeldruk worden zelfs perfect draaiende systemen vervangen door prutswerk. Een voorbeeld: Het melkquotum vervangen voor fosfaatrechten en dan heb ik het niet eens over de ambtelijke molen en boekhouders, adviesbureau s enzovoort, wat die allemaal gekost hebben aan giga salarissen.

 • teunisenwilly1

  In Denemarken hebben de boeren dat geld allang zelf gekregen.
  Maar hier heb ik het idee willen ze dit geld voor innovatie besteden, onder andere mestverwerking, voerfabrieken om voer te maken om nog meer koeien te houden in intensive stallen om nog meer te produceren. Waar is het gezond boeren verstand gebleven bij de onderhandelaars. Nu word het geld besteed aan handelaren en voor ambtenaren meer werk

Of registreer je om te kunnen reageren.