Home

Achtergrond

'ForFarmers blijft een boerenbedrijf'

ForFarmers gaat op 24 mei naar de beurs. Dit is binnen de Nederlandse agribusiness een spectaculaire stap, maar topman Yoram Knoop benadrukt dat het voerconcern een boerenbedrijf blijft. Beursanalisten verwachten dat het aandeel ForFarmers flink boven de huidige koers kan uitstijgen.

ForFarmers krijgt vanaf 24 mei een notering aan de Euronext in Amsterdam. Het is een unicum. ForFarmers wordt het enige echt agrarische aandeel op de beurs. Nutreco hield de agrarische eer lang hoog aan het Damrak, maar het premixen- en speciaalvoerconcern verliet vorig jaar de beurs na de overname door SHV. Beursanalisten worstelen met hun waardering voor het bedrijf, omdat zelfs internationaal vergelijkingsmateriaal ontbreekt.

Volgens topman Yoram Knoop zullen beleggers vermoedelijk vooral kiezen voor ForFarmers vanwege het geboden dividend. Knoop denkt dat verrassend veel hetzelfde blijft. ForFarmers blijft ForFarmers, maar dan beter. Het bedrijf wil de productiviteit in het Verenigd Koninkrijk verhogen en meer toegevoegde waarde bieden met advies en producten.

Wat voor soort aandeelhouder zal zich aan ForFarmers verbinden?

"Beleggers die voor een lange termijn willen instappen. Simpel gezegd zijn er twee categorieën aandelen: groeiaandelen en dividendaandelen. Bij groeiaandelen, zoals Google of Facebook, wil een belegger vooral instappen omdat hij of zij een hogere koers verwacht. Is een gewenste koers bereikt, dan stapt de belegger weer uit. Bij een dividendaandeel stapt een belegger in voor de lange termijn om jaarlijks het dividend van het bedrijf te kunnen ontvangen. ForFarmers wil 40% tot 50% van de winst rechtstreeks uitkeren als dividend."

Externe beleggers willen maximale winst.

"Volgens mij is een boerenaandeelhouder helemaal niet anders dan een externe aandeelhouder. Beiden willen een goed rendement. Om succesvol te blijven moet ForFarmers marktconform blijven opereren, dat wil zeggen goede producten met een goed advies tegen concurrerende prijzen leveren. Daarnaast is de zeggenschap van de coöperatie goed geborgd. Als de coöperatie een aandeel van 20% heeft, heeft ze het laatste woord over alle grote beslissingen van het bedrijf, zoals het wijzigen van statuten, grote investeringen en overnames."

Vinden externe beleggers die coöperatieve invloed wel prettig?

"ForFarmers is en blijft een boerenbedrijf. Het belang van de boer staat binnen onze Total Feed-filosofie voorop. Dat betekent dat niet meer vanuit de fabriek maar vanuit de maag van het dier gedacht wordt. Onze adviseurs hebben de opdracht datgene aan te bevelen wat ook echt het beste is voor de boer, ongeacht het gevolg voor onze verkoopvolumes. De betrokkenheid van boeren bij het bedrijf is daarom heel belangrijk en het soort beleggers dat we graag aantrekken, begrijpt dat."

Is ForFarmers helemaal niet meer in tonnages geïnteresseerd?

"ForFarmers is heel snel gegroeid en dat is goed geweest. Het is een business met dunne marges en je hebt daarom een bepaalde omvang nodig om de logistiek, productie en productontwikkeling naar een hoger plan te tillen, en efficiency te verbeteren. De overname van Hendrix heeft ervoor gezorgd dat miljoenen is bespaard op de inzet van bulkwagens. Die is bij een gelijkblijvend volume, in de periode van 2012 naar 2015, van 140 naar 100 bulkwagens gegaan. Maar ik denk dat ForFarmers met een afzet van ruim 9 miljoen ton voer per jaar zich niet meer primair op groei in tonnen moet richten."

"De overname van Hendrix UTD heeft ervoor gezorgd dat miljoenen is bespaard op de inzet van bulkwagens", zegt Yoram Knoop.</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
"De overname van Hendrix UTD heeft ervoor gezorgd dat miljoenen is bespaard op de inzet van bulkwagens", zegt Yoram Knoop.

Foto: Koos Groenewold

Waar richt ForFarmers zich wel op?

"Veel meer op productontwikkeling, innovatie en het juiste advies. Hierbij spelen big data een belangrijke rol. ForFarmers denkt dat de digitale snelweg gezamenlijk moet worden ontwikkeld, zodat de hele industrie ervan kan profiteren en voldoende data kunnen worden gedeeld. ForFarmers wil het verschil maken in het omzetten van de data in op het boerenerf toegesneden advies."

U haalt in eerste aanleg geen geld op met de beursgang. Bent u van plan in de toekomst wel nieuwe aandelen uit te geven?

"Daarvoor is nu geen noodzaak. De balans van ForFarmers is heel sterk. Het bedrijf kan, als het wil, honderden miljoenen investeren. Een beursnotering maakt het ophalen van meer geld wel mogelijk en het hebben van de optie is fijn. Maar de beursgang had maar één doel, namelijk het beter tot waarde laten komen van de aandelen van boeren."

Is het zinvol een plantaardig bedrijf te behouden?

"Ja, want ForFarmers kiest voor een integrale benadering en ruwvoer speelt een belangrijke rol in de Nederlandse landbouw. Onze plantaardige activiteiten zijn kernactiviteiten. In het Verenigd Koninkrijk was ForFarmers niet actief op deze markt. Daar hebben we doelbewust een bedrijf aangekocht om dat wel te worden."

Is ForFarmers in de markt om productie van premixen, speciaalvoer en concentraten op te pakken?

"Nee. Het is een interessante business want je kunt producten wereldwijd verschepen, maar ForFarmers is niet wereldwijd actief. ForFarmers heeft een hele sterke samenwerking met een leidende speler op dit gebied, Nutreco. Deze samenwerking levert ons volgens mij meer kennis op dan we zelf in die markt zouden kunnen opdoen. ForFarmers kan zich beter richten op het versterken van de bestaande activiteiten."

Is ForFarmers nog wel in de markt voor acquisities?

"Zeker, zowel in het buitenland als in Nederland. Ik zie in Nederland nog altijd veel kleinere voerbedrijven die het moeilijk hebben. Prijzen en volumes staan onder druk, dus ik denk dat er een consolidatieslag zal plaatsvinden. Mogelijk zal ook ForFarmers daarin deelnemen. ForFarmers wil overal waar het actief is nummer 1 of 2 zijn. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is dat gelukt, maar in Duitsland en België nog niet. Daarnaast kijken we naar nieuwe markten."

Waar bijvoorbeeld?

"Daar kan ik zo niets over zeggen. Het moet strategisch en cultureel bij ons passen. Het is natuurlijk wel zo dat in West-Europa dieraantallen onder druk staan en in Oost-Europa nog groeien. Tegelijk zijn risico's van zakendoen in Oost-Europa groter. ForFarmers is geïnteresseerd in landen met grote dieraantallen. In alle gevallen geldt: voor ForFarmers is groei geen doel op zich. Een overname moet ons en onze stakeholders echt wat opleveren."

Hoe problematisch is de crisis in de varkenshouderij voor ForFarmers?

"ForFarmers heeft meer voorzieningen moeten treffen. Ik ben niet zo positief over hoe het nu gaat in de varkenssector. Er zijn onvoldoende concepten waarbij meerdere ketenpartijen samenwerken om meer waarde toe te voegen. Ik ben er van overtuigd dat de toekomst niet ligt in meer of minder volume, want daar reageert het buitenland direct op. De toekomst ligt in producten met meerwaarde. Met onze milieuregels kun je het niet structureel op kosten winnen. Ik zie veel meer in concepten die gericht zijn op onderscheidend vermogen en op afzet dichter bij huis dan in export van bulkvlees."

Het geluid is niet nieuw. Waarom lukt het niet?

"Ik denk dat een sterke regisseur ontbreekt. De zuivel heeft FrieslandCampina en de pluimveesector Plukon maar in de varkensketen is er geen kapitaalkrachtige partij die de sector op sleeptouw neemt. Het is voor de hele keten belangrijk dat de grote slachterijen gezond zijn en een visie neerleggen. ForFarmers is zeker geïnteresseerd om haar verantwoordelijkheid te nemen en mee te denken en te werken aan de ontwikkeling van concepten."

ForFarmers is een snelle groeier

ForFarmers boekte vorig jaar een omzet van €2,2 miljard, 1% meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg 5% tot €50,7 miljoen. De groeicijfers over 2015 zijn niet spectaculair, maar de afgelopen 10 jaar is de onderneming door overnames enorm gegroeid. Het bedrijf is met een afzet van 9 miljoen ton per jaar het grootste voerbedrijf van Europa. De koers van certificaten ForFarmers is sinds 1 januari gestegen van €5,27 tot circa €6,50.

Lees ook: 'Gratis gevoerd van ForFarmers'

Of registreer je om te kunnen reageren.