Home

Achtergrond

FarmersFunding ziet toekomst in crowdfunding

Boeren hebben steeds meer geld nodig, terwijl banken juist steeds minder bereid zijn te financieren. Crowdfunding kan in de toekomst uitkomst bieden bij investeringen tot €400.000 of €500.000.

Dat verwacht directeur Peter Pals van Farmers Funding, dat vorig jaar voor 10 agrarische projecten geld ophaalde via crowdfundingsplatformen.

Pals spreekt tijdens Crowdfunding Day Europe op woensdag 25 mei in Amsterdam, een groot evenement waar 900 ondernemers de mogelijkheden van crowdfunding bespreken. Bij crowdfunding meldt een ondernemer een investering aan waarbij een grote groep, meestal particulieren met kleinere sommen geld, de benodigde geldsom bij elkaar brengt.

Crowdfunding nog steeds niche

Crowdfunding is de laatste jaren gegroeid, maar is ten opzichte van bancaire financieringen nog altijd een niche, erkent Pals. FarmersFunding werd eind 2014 door DCA Groep opgericht met als doel via crowdfunding geld op te halen voor agrarische projecten. Pals stapte later in het bedrijf dat zijn blik verbreedde naar bedrijfskundig en bancair advies.

Voor agrarische bedrijven is crowdfunding momenteel voor 'gewone' agrarische investeringen vaak niet interessant, erkent Pals. "Gemiddeld kun je via crowdfunding €150.000 ophalen. De looptijd is gemiddeld 5 jaar en de rente 7%. Voor boeren is het bedrag daarmee te laag, de looptijd te kort en de rente te hoog."

Pals verwacht echter dat crowdfunding verder zal groeien, vooral omdat banken zelf aangeven minder te willen financieren. Het risicoprofiel van bepaalde investeringen is bovendien toegenomen omdat de beweeglijkheid van agrarische grondstofprijzen is toegenomen. De nodige investeringen die boeren doen, zijn bovendien door schaalvergroting steeds groter.

Gestapelde financiering voor boer

Naarmate het instrument meer ingeburgerd raakt, zullen investeerders via het platform meer geld voor een langere periode en tegen een lagere rente durven wegzetten. "Ik denk dat de looptijd verschuift naar 7 of 8 jaar en de bedragen naar €400.000 of €500.000. Daarmee kun je bijvoorbeeld de inrichting van een stal financieren."

In veel gevallen zullen boeren uitkomen bij een gestapelde financiering, denkt Pals. "Als je een kuikenstal bouwt voor €1 miljoen, wordt misschien €700.000 via een ouderwetse bancaire financiering bijeen gebracht en de rest via crowdfunding."

Aankoop grond deels via crowdfunding

De landbouw zal volgens Pals voor het kopen van landbouwgrond meestal niet bij crowdfunding uitkomen. "De komende 15 jaar zal naar verwachting 600.000 hectare van eigenaar ruilen. De enkele tientallen miljarden euro's die daarmee gemoeid zijn, zullen deels via vermogende investeerders met de blik op de langere termijn worden opgebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.